Vanhanen kirjassa: Tärkeät ihmissuhteet epäonnistuivat

Ex-pääministeri Matti Vanhanen avautuu kirjassaan naissuhteidensa käsittelystä mediassa.

Ex-pääministeri Matti Vanhanen kertoo kuinka koki median ryöpytyksen naissuhteistaan Eveliina Talvitien kirjoittamassa kirjassa Matti Vanhanen – Mies joka halusi olla asia.

– Suhteisiin liittynyttä julkisuutta enemmän minua harmittaa se, että tärkeät ihmissuhteet epäonnistuivat, Vanhanen kertoo kirjassa Mies joka halusi olla asia.

Avioerosta alkoi pyöritys mediassa

Nykyisin Suomen perheyritysten liiton toimitusjohtajana työskentelevän Vanhasen yksityiselämän pyöritys mediassa alkoi, kun toukokuun 6. päivänä 2005 pääministeri Matti Vanhasen vaimo Merja Vanhanen kertoi julkisuudessa avioerosta. Tuolloin hän välitti STT:n kautta, että vuonna 1985 avioliiton solminut pariskunta eroaa.

Vanhasen yksityiselämä alkoi kiinnostaa mediaa tavalla, jota ex-pääministeri uudessa kirjassaan ruotii.

Vanhanen oli seitsemästä pääministerivuodestaan viisi vuotta poikamiehenä. Kirjan mukaan kaikkia tuttavuuksia ei saatu selville, ja osa spekulaatioista meni täysin metsään.

– Pitkän avioliiton jälkeen ei ole kovin helppo luoda uutta ihmissuhdetta. Se luettiin jollain tavalla pääministerin heikkoudeksi tai viaksi, Matti Vanhanen kertoo kirjassa.

Vanhasen yksityiselämästä raportoitiin säännöllisesti.

”Kampaaja-Kirsi oli kiusaantunut pääministerin lähettämistä tekstiviesteistä. Kaarina kertoi kahden vuoden suhteestaan Vanhaseen”

Vanhanen oli otsikoissa myös niin sanotun tekstiviestikohun vuoksi.

– Olen hyvin itsepäinen. En halua viran rajaavan normaalia toimintaa yhtään enempää kuin kalenteri sen tekee. Ei tekstarieni pitäisi muille kovin paljon kuulua. Kyse on tästä periaatekamppailusta, jota aika mielelläni käyn. Pääministerilläkin pitää olla oikeus yksityisyyteen, Vanhanen kertoo kirjassaan.

Susan, Sirkka ja muut naiset

Kun Matti Vanhanen tutustui Susan Kuroseen, alkoi mediassa ennen näkemätön ryöpytys.

– Ainoa mikä olisi saattanut kelvata julkisuudelle, olisi ollut kukkapuska ja mustekynällä kirjoitettu kirje, Vanhanen toteaa.

Miestä harmitti, että Kurosen elämää alettiin tutkia hänen takiaan.

Välit alkoivat viiletä Savion kyläjuhlien jälkeen. Vanhasen mukaan julkisuus ei ollut lopullinen syy suhteen loppumiseen.

– Siinä missä eropäätös olisi normaalielämässä kypsynyt tiiviimmän tapailun myötä nopeammin, nyt siihen tarvittiin puoli vuotta.

Susan Ruususen kirjoittama kirja Pääministerin morsian ja sen jälkeinen oikeudenkäynti on jäänyt historiaan. Kirjassaan Vanhanen harmittelee yhä käräjäoikeuden päätöstä sekä ihmettelee kuinka lakia voidaan tulkita eri oikeusasteissa niin eri tavoin. Korkein oikeus päätti 10. helmikuuta, että Susan Ruusunen sekä kustantaja joutuvat maksamaan sakkoja sekä menettämään valtiolle kirjan taloudellisen hyödyn.

Kirjassa käsitellään Vanhasen ja median suhdetta politiikan näkökulmasta, mutta myös yksityiselämän osalta. Median kirjoittelu vessapaperiromanssista sekä suhde Sirkka Mertalaan saavat kirjassa oman osuutensa.

Siteeraukset Eveliina Talvitien kirjoittamasta kirjasta: Matti Vanhanen, Mies joka halusi olla asia.

(MTV3–JARI KUPIAINEN)

Lue myös:

    Uusimmat