Mainos

Vanhanen: Halosen päätös oli ennakkoon tiedossa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ole yllättynyt presidentti Tarja Halosen päätöksestä nimittää Ritva Viljanen sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Vanhanen korosti lentoasemalla Pekingistä palattuaan, että presidentillä on perustuslain mukaan täysi oikeus nimittää tehtävään haluamansa ehdokas. Vanhanen sanoo, että sisäministeri Anne Holmlundilla oli kuitenkin perusteet esittää johtaja Ilkka Laitista.

Pääministeri korostaa, että kun kansliapäällikön virat tehtiin määräaikaisiksi, ajatus oli, että henkilöitä pitää voida tarvittaessa myös vaihtaa.

Hallitus hämmentynyt

Hallituksen yksimielisesti valitseman ehdokkaan sivuuttaminen on erittäin harvinaista. Paikalla nimitystilaisuudessa ollut MTV:n politiikan toimittaja Matti Maunu kertoo, että reaktiot hallituksen piirissä olivat hämmentyneet.

- Tasavallan presidentti ensimmäistä kertaa jyräsi yksimielisen hallituksen, mutta hän selitti tätä päätöstään. Halonen pitää kiinni siitä, että hänen on erittäin vaikea olla hallitusta vastaan, jos se on yksimielinen. Mutta koska hallitus on sanonut, että esittelevällä ministerillä on oikeus valita, niin hän ei pidä sitä enää kollektiivisena päätöksenä, Maunu sanoo.

- Halonen sanoi, että hänelle ei kukaan asiantuntija ole tullut sanomaan, että Ilkka Laitinen olisi ollut pätevämpi. Itse asiassa Halosen mukaan ketään ei asetettu ykkössijalle vaan presidentin mielestä viisi vuotta moitteettomasti kansliapäällikön tehtäviä hoitanut Viljanen on hakijoista ansioitunein. Hän sanoi myös, että sukupuolella ei ollut mitään vaikutusta vaan samoilla ansioilla olisi voitu valita myös mies.

Presidentti torjui myös spekulaatiot, joiden mukaan presidentin puolison tohtori Pentti Arajärven suhteilla Viljaseen olisi ollut merkitystä valinnassa.

- Haloselta kysyttiin, onko hän jäävi nimittämään Viljasta, koska Viljanen on nimittänyt hänen puolisonsa työryhmään. Halonen sanoi, että tämä on erittäin kaukaa haettua, että hän ei voi sanoa puolisolleen, että "sinun pitäisi pysyä kotona".

Maunu kuitenkin arvioi, ettei presidentin ja hallituksen välille tule skismaa nimityskohusta.

- Erittäin hankalaan tilanteeseen joutuu sisäministeri. Onhan selvää, ettei uudella kansliapäälliköllä ole hänen luottamustaan ihan sataprosenttisesti. Siitä aiheutuu hankaluuksia ja saattaa tulla kuppikuntaisuutta siten, että kansiapäällikkö ohitetaan.

Ritva Viljanen on toiminut sisäministeriön kansliapäällikkönä vuodesta 2003. Uusi kausi jatkuu vuoteen 2013.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.