Mainos

Vanhanen esittää uuden työn ohjelmaa

Ohjelman rahoitukseen käytettäisiin valtion omaisuuden myyntituloja. Myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on käsittellyt samaa ohjelmaa puhessaan tänään.

Pääministeri Matti Vanhanen kaavailee ensi vaalikaudelle uuden työn ohjelmaa, jolla vauhditettaisiin työpaikkojen luomista uusille aloille. Ne korvaisivat osaltaan talouden rakennemuutoksessa katoavat työpaikat.

Vanhasen mukaan ohjelma voidaan rahoittaa valtion omaisuuden myynti- ja osinkotuloilla. Kasvua luoviin investointeihin voitaisiin käyttää kertasatsauksena satoja miljoonia euroja menokehysten ulkopuolelta.

Joensuussa puhunut Vanhanen luonnehtii menettelyä valtion omaisuuden muuttamiseksi uuteen muotoon luomaan uutta työtä ja yrittäjyyttä.

Ohjelmalla tulisi turvata järkevien investointien edellytykset pohjoisen kaivoksista ja maaseudun energiahankkeista luovan teollisuuden uutuuksiin asti. Panostukset pitäisi Vanhasen mielestä toteuttaa etupainotteisesti.

Pekkarinen myynnin kannalla

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen

Myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on käsittellyt samaa ohjelmaa Äänekoskella pitämässään puheessa. Hän korosti, ettei valtion omistajuudelle ole enää erityistä strategista intressiä monissa täysin markkinaehtoisissa yrityksissä.

Valtio voi tehdä niissä tilaa yksityiselle sijoituspääomalle ja irrottaa tulevalla vaalikaudella satojen miljoonien suuruisen siivun osaamiseen, tutkimukseen, innovaatioihin, riskirahoitukseen, yrittäjyyteen ja niitä palvelevaan infrastruktuuriin.

- Strategisiin omistuksiin muun muassa energia- ja liikennesektorin yrityksissä ei kuitenkaan tule kajota. Ilman niitäkin valtiolla on tällä hetkellä myyntivaltuuksia 10 miljardin euron edestä, Pekkarinen huomauttaa.

Oikea-aikainen valtion salkun keventäminen voi Pekkarisen mukaan jopa lisätä sen arvoa. Hallituksen aloittaessa työnsä vuonna 2003 oli valtion yritysomaisuuden arvo noin 11 miljardia euroa.

Sen jälkeen omaisuutta on myyty 5 miljardilla eurolla. Osinkoja saadaan noin 4 miljardia euroa. Kaiken tämän jälkeenkin valtion omistussalkun arvo on noussut 24 miljardiin euroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.