Mainos

Vanhanen ei ryhdy oikeustoimiin Ilta-Sanomia vastaan

Kohussa on kyse Ilta-Sanomien viikonloppuna julkaisemasta jutusta, jossa kerrottiin Vanhasen eräille naishenkilöille lähettämistä viesteistä.

Pääministeri Matti Vanhanen ei ryhdy oikeustoimiin Ilta-Sanomia vastaan niin sanotussa tekstiviestijupakassa. Vanhanen ilmoitti asiasta tänään Kuopiossa.

Pääministeri kertoi ottaneensa asian vuoksi yhteyttä juridisiin asiantuntijoihin ja saaneensa arvion tilanteesta.

-Arvio on se, että yksityisyyttäni on loukattu. Eri asia on se, mitkä mahdollisuudet minulla pääministerinä olisi käydä oikeutta. Prosessiin kuluisi vuosi tai kaksi, eikä se olisi pääministerinä mahdollista. Omalta osaltani pysäytän tämän asian tähän, Vanhanen sanoi.

Jupakassa on kyse Ilta-Sanomien viikonloppuna julkaisemasta jutusta, jossa kerrottiin Vanhasen eräille naishenkilöille lähettämistä viesteistä.

Vanhanen: Viestintäsalaisuutta rikottu

Vanhanen kirjoitti eilen nettisivuillaan harkitsevansa oikeustoimia lehteä vastaan viestintäsalaisuuden rikkomisen perusteella.

Pääministerin mukaan lehti kertoo hänen tekstiviestistään tavalla, josta näkyy, että heillä on ollut siitä tarkka tieto. Vanhasen mukaan teksti on ilman siteerausmerkkejä esitettynä lähes täydellinen.

Vanhanen korosti, että perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Lisäksi erityislainsäädäntö asiassa on hänen mielestään hyvin ehdoton: tekstiviestit rinnastetaan kirjeisiin, puheluihin ja sähköpostiviesteihin.

- Myös rikoslain 38. luku käsittelee aihetta. Siellä myös käsitellään mahdollisuutta, että joku yrittää hankkia tiedon tekstiviestin sisällöstä, Vanhanen totesi nettisivuillaan.

Ilta-Sanomat: Tekstiviesti saatiin laillisin keinoin

Ilta-Sanomien päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä kertoo, että tieto Vanhasen tekstiviestistä saatiin täysin laillisin keinoin.

- Tekstiviestin saaja on levitellyt viestiä laajasti ympäriinsä, mihin hänellä on täysi oikeus, aivan kuten kirjeen saaja voi esitellä saamaansa viestiä. Se ei sisältänyt mitään intimiteettisuojan piirin kuuluvaa aineistoa. Samalla tavalla viesti on tullut meidän tietoomme kuin muillekin, Pietilä toteaa.

Pietilän mukaan pääministerin tekstiviesteistä naiselle on tiedetty eduskunnassa jo kohtuullisen pitkään. Päätoimittajan mielestä Vanhasen tekstiviesti oli olennainen tieto äänestäjille.

- Jos Suomen valtakunnan pääministeri lähettää tuntemattomille naisille ehdotuksia naisseuran saamiseksi tekstiviestein, niin minun mielestäni kyseessä on uutinen, Pietilä korostaa.

"Heikot käräjöintimahdollisuudet"

Rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila arvioi eilen, että Vanhasen käräjöintimahdollisuudet olisivat heikot ainakin viestintäsalaisuuden osalta.

- Syyttäjä tulee varmasti sanomaan, että viestintäsalaisuuden loukkaamista koskeva 38. luku ei kosketa tätä tapausta ylipäätään, koska tässä ei ole oikeudettomasti hankittu näistä tekstiviesteistä tietoa. Eli tiedot on saatu tekstiviestien vastaanottajilta ja silloin se ei ole oikeudetonta, Nuutila totesi.

Sen sijaan Vanhasella saattaisi Nuutilan mielestä olla perusteita nostaa syyte kunnianloukkauksesta.

Myös Suomen journalistiliiton viestintälain asiantuntijan Timo Vuortaman mukaan viestintäsalaisuuden loukkaus edellyttäisi viestin teknistä murtamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.