Mainos

Vanhanen: Brittien rahoitusesitystä kritisoitu jopa liikaa

Vanhanen ja Blair ovat keskustelleet Lontoossa Euroopan unionin kiistellystä rahoituksesta. Vanhanen kertoo olevansa toiveikas sovun löytymisen suhteen budjettikiistassa.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan EU:n puheenjohtajan Britannian rahoitusesityksellä on arveltua paremmat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi unionimaiden huippukokouksessa Brysselissä ensi viikolla. Vanhanen esitteli Suomen näkemyksiä rahoituksesta Britannian pääministerille Tony Blairille tänään Lontoossa.

- Britannian esitys leikkaisi Suomen saamia maaseudun kehittämistukia kymmenkunta prosenttia, mikä olisi todella paljon. Sama suunta on myös alue- ja rakennetuissa, kertoi Vanhanen murehtineensa Blairille.

Hän selitti tapaamisessa juurta jaksain kehittämistuen erityisen tärkeyden suomalaisille viljelijöille.

- Maaseudun kehittämisrahat tuovat meille 24 prosenttia EU-tuloista, kun keskimäärin vastaava tukitulo unionimaille on vain kuusi prosenttia. Ainoastaan Itävallalle kyseisillä tuilla on vastaava merkitys kuin Suomelle .

- Meillä ei neuvotteluissa ole tässä asiassa juurikaan liittolaisia, mutta toisaalta se saattaa lopputuloksen kannalta olla hyväksikin, Vanhanen pohti.

Puoli miljardia netto-osuudeksi

Vanhanen arvioi, ettei Britannian budjettiesityksen sisältö kokonaisuutena ole suuri ongelma Suomelle.

Siihen on jo tietyllä tapaa sopeuduttu, että nettomaksuosuus kipuaa 500 miljoonan euron tienoille vuodessa eli lähes nelinkertaiseksi nykyisestä. Nettomaksajat tuovat EU:n kassaan enemmän rahaa kuin saavat sieltä takaisin muun muassa erilaisina tukina.

Suomelle tärkeämpää on saada parannuksia yksittäisiin kohteisiin - erityisesti juuri maaseudun kehittämisrahoihin sekä alue- ja rakennetukiin.

- Annoin Blairille yksityiskohtaisen palautteen huolistamme ja toiveistamme. Hän kuunteli tarkoin ja teki tarkentavia kysymyksiä. On tietysti selvää neuvottelutaktisista syistä, ettei kumpikaan osapuoli antanut vielä tarkkoja rahallisia tavoitteita, Vanhanen luonnehti tapaamista.

Hänen mielestään Britannian esitys on kaiken kaikkiaan kohdannut ehkä turhankin kovaa arvostelua.

- Esityksellä on isompi todennäköisyys mennä läpi, kuin esimerkiksi EU-maiden ulkoministereiden kritiikistä voisi päätellä, Vanhanen arvioi.

Useat Brysseliin keskiviikkona kokoontuneista ulkoministereistä arvostelivat erittäin kovasanaisesti brittien rahoitustarjousta.

Ulkoministereihin verrattuna Vanhasella vaikuttikin olevan selvästi vakaampi usko siihen, että kauden 2007-2013 rahoituksesta voidaan sopia joulukuun huippukokouksessa.

Blair pehmitti päärynöillä

Suomi ei ollut yksin Lontoossa kertomassa kannoistaan, sillä iltapäivän aikana Blairin virka-asuntoon asteli useita pääministereitä. Vanhasen lisäksi jonossa olivat muun muassa Portugalin ja Ruotsin hallitusten päämiehet.

Vanhasen käynti osui sikäli oikeaan aikaan, että hän sai ilmeisesti ainoana vieraana nauttia Blairin tarjoaman lounaan.

- Kai se täytyy laskea erityishuomioksi Suomelle. Ja ruokakin oli oikein hyvää. Jotain täytettyä lintua ja jälkiruoaksi päärynää vaniljakastikkeella, Vanhanen maisteli.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 08.12.2005)

(Huomenta Suomen uutiset 08.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.