Mainos

"Vanhan ajan viruskirjoittelijat hävinneet raharikollisten tieltä"

Yhdysvalloissa vietetään perjantaina kiitospäivää, joka on viimeisen viiden vuoden ajan ollut pahinta aikaa sähköpostimatohyökkäyksille. Perinteisesti juuri juhlapyhinä virusviestit lisääntyvät maailmalla. Suurille ihmisryhmille tärkeinä päivinä virusten kehittelijät saavat eniten huomiota tekeleilleen, mutta taustalla vaikuttaa myös yhä voimakkaammin raha.

- Vanhan hyvän ajan viruskirjoittaja kirjoitteli viruksia huvikseen, mutta tällaiset henkilöt ovat nyt lähes kokonaan hävinneet. Nykypäivänä tehdään rahaa ja tarkoituksena onkin suunnitella hyökkäykset niin tehokkaiksi kuin mahdollista. Hyökkäysten rajoittuminen tähän vuodenaikaan johtuu pyhistä, jolloin ihmisillä on enemmän aikaa ostella verkkokaupoista esimerkiksi joululahjoja, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Hyppönen myöntää, että nykyisin todennäköisin paikka kenelle tahansa joutua rikoksen uhriksi on tietoverkko, ei suinkaan reaalimaailma.

Hänen mukaansa nettikaupassa pärjää kuitenkin useimmiten terveellä järjellä.

-Jäitä hattuun ja järki käteen! Jos joku tarjous tai viesti tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin verkossa se ei taatusti ole totta.

Hälytyskellojen pitäisi ruveta kilisemään viimeistään siinä vaiheessa, kun omalle luottokortille tulee ylimääräisiä veloituksia verkkokaupassa asioinnin jälkeen.

- Siitähän sen tietää. Täytyy kuitenkin muistaa luottokortin etu, sillä se on silti paras tapa maksaa. Jos luottokortin tiedot viedään kuluttaja saa uuden kortin ja rahansa takaisin. Käyttäjän ei tarvitse kattaa väärinkäyttökuluja, jos tällainen kohdalle sattuu. Mutta jos sinua huijataan verkkohuutokaupassa ja lähetät seteleitä kirjekuoressa niin sinne menivät, Hyppönen muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.