Mainos

Vangitun naisen tapaus: Tämä huolestutti neuvolaa

Neljä vuotta vankeudessa ollut nuori nainen kävi neuvolassa odottaessaan lapsia vangitsijalleen. Terveydenhoitajat huomasivat naisen tilanteessa outoja piirteitä.

Naisen vapaus riistettiin kesällä 2010 ja vangitsijat, eli vuonna 1970 syntynyt mies ja hänen 1993 syntynyt tyttärensä pitivät uhria vankinaan eri puolilla Suomea sijaitsevissa asunnoissa.

Vangitsemisensa aikana nainen joutui harrastamaan miehen kanssa suojaamatonta seksiä ja sai neljä lasta. Kolme lapsista syntyi vangitsemisen aikana 2011, 2012 ja 2013, neljäs naisen vapautumisen jälkeen vuonna 2014.

Vangitsijat halusivat, että nainen esiintyisi neuvolassa ja sairaalassa naispuolisen vangitsijansa nimellä, jotta lapset voitiin merkitä tämän nimiin. Näin esimerkiksi lapsilisät saatiin ohjattua vangitsijoille uhrin sijaan.

Hoitaja yritti soittaa kymmeniä kertoja

Ensimmäisen lapsen kohdalla vuonna 2011 nainen otti yhteyttä neuvolaan vasta kuukautta ennen laskettua aikaa. Nainen kertoi olleensa Ruotsissa siihen asti ja vastaanotolle hän meni yhdessä siskokseen esittelemänsä naisen, eli vangitsijansa kanssa.

Terveydenhoitajan mukaan hän oli yrittänyt jututtaa raskaana ollutta naista ja tehdä tälle tutkimuksia, mutta "sisko" oli puhunut päälle ja kertonut omia asioitaan. Pirkanmaan käräjäoikeudessa todistaneen hoitajan mielestä nainen oli pelokas, hiljainen ja tietämätön.

Hän kertoi henkilöllisyystodistuksensa kadonneen muutossa, osoitteen antaminen oli epämääräistä, eikä isästä annettu asianmukaisia tietoja. Terveydenhoitaja huolestuikin naisen tilanteesta, mutta hän huojentui hieman, kun "sisko" kertoi, että vauvaa aiotaan hoitaa koko perheen voimin.

Nainen ja "sisko" kävivät terveydenhoitajan vastaanotolla kaikkiaan neljä kertaa raskauden aikana ja sen jälkeen, mutta eivät kertaakaan sovittuna hetkenä. Hoitaja oli yrittänyt tavoittaa naista kymmeniä kertoja annetusta puhelinnumerosta, mutta turhaan.

Kätilöllä tunne vahtimisesta

Vuonna 2012 nainen meni synnyttämään toista lastaan sairaalaan. Hänen mukanaan olivat jälleen mies ja nainen. Kolmikko kysyi kahdesti, olisiko sairaalassa perhehuonetta vapaana, johon vuorossa ollut kätilö vastasi kielteisesti.

Kätilön myöhemmin vangitsijaksi tunnistama nainen hermostui suunnattomasti ja käski raskaana olevaa naista pukemaan päälleen. Nainen ei sanonut vastaan ja kätilön mielestä tämä oli vaikuttanut hiljaiselta ja alistuneelta. Kätilö teki tapahtuneesta ilmoituksen, koska koki sen uhkaavaksi.

Synnytyksen jälkeen naista hoitanut lastenhoitaja kuvasi tätä aranoloiseksi. Hoitajalla tuli kiistaa miehen kanssa, sillä tämä olisi halunnut viedä naisen ja lapsen heti kotiin. Nainen koki tilanteen pelottavaksi.

Hoitajalla oli tunne kuin tyttöä olisi vahdittu, sillä häntä ei jätetty hetkeksikään yksin. Hän oli huolissaan tytöstä ja yritti viritellä keskustelua tämän kanssa. Hän esimerkiksi kehui tytön, siis todellisuudessa vangitsijan kaunista nimeä ja sai vastaukseksi vain erikoisen hymähdyksen.

Nainen teki omituiseksi kokemastaan asetelmasta ilmoituksen sairaalan sosiaalihoitajalle, mutta nainen ehdittiin kotiuttaa ennen kuin sosiaalihoitaja pystyi tarttumaan asiaan.

Lopulta neuvolan kautta pakoon

Myös vuosina 2013 ja 2014 naista hoitaneiden terveydenhoitajien kokemukset ovat hyvin samankaltaisia.

Neuvolaan ei tultu sovittuina ajankohtina ja mukana oli aina naisen "sisko". Sisko puhui taukoamatta ja myös omista asioistaan, raskaana ollut nainen oli vähäsanainen. Toinen hoitajista jopa kuvasi, että nainen oli lähinnä päästänyt äännähdyksiä ja käyttänyt elekieltä.

Naisen fyysistä vointia hoitajat kuvasivat huonoksi ja vaikutti, ettei tämä käynyt juurikaan ulkona. Nainen vaikutti myös hoikalta.

Naista ei pystynyt tavoittamaan annetuista puhelinnumerosta, vaikka hoitajat yrittivät sitä moneen kertaan. Molemmat olivat huolissaan naisesta.

Nainen pääsi lopulta vapaaksi juuri neuvolakäynnin yhteydessä vuonna 2014, kun paikalle kutsuttiin sosiaaliviranomaiset. He tekivät kotikäynnin leirintäalueelle, jossa kolmikko silloin asui.

Sosiaaliviranomaiset hälyttivät poliisit paikalle ja nainen ilmoitti jälleen vangitsijansa nimen omaksi nimekseen.

Kun poliisi huomasi, että vangitsijan nimellä löytyi etsintäkuulutuksia, nainen vietiin poliisiasemalle. Siellä asia alkoi vihdoin selvitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.