Mainos

Vanginvartijoiden työvuorokiistaan löytymässä sopu

Vanginvartijoiden työaikakiista on ratkeamassa. Osapuolet pääsivät asiasta alustavaan sopimukseen tänään. Työntekijöitä edustava SAK:laisen Vankilavirkailijain liiton VVL:n hallitus käsittelee sopimuksen yksityiskohtia huomenna.

VVL ja oikeusministeriön vankeinhoito-osasto Vaho sopivat, että uudet työajat otettaisiin käyttöön suunnitelmien mukaan 12. toukokuuta, mutta vain kokeiluajaksi 27. lokakuuta asti.

Työvuorot suunniteltaisiin jatkossa käytännön kokemusten perusteella. Tällöin myös työaikalain sallima enimmäiskesto eli 15 tunnin vuoro olisi mahdollinen.

Tarkoitus on myös perustaa työryhmä, joka ryhtyy valmistelemaan työaikojen sovellutuksia. Alkusyksystä lähtien laitoksissa aletaan suunnitella uusia työvuorotaulukoita eri laitoksien tarpeiden mukaisesti.

Kansliapäällikkö Kirsti Rissasen johdolla käytyihin neuvotteluihin osallistuivat VVL:stä puheenjohtaja Risto Kettunen ja valtuuston puheenjohtaja Jouni Syrjänen sekä Vahosta ylijohtaja K.J. Lång ja apulaisosastopäällikkö Esa Vesterbacka. Kokouksessa sovittiin asioista suullisesti, nimiä papereihin ei kirjoitettu.

Vanginvartijat olivat viime viikolla kolme tuntia lakossa vastustaen mielenilmauksellaan uusia työaikataulukoita, jotka rajaisivat pisimmän työvuoron 15 tunnista 12 tuntiin. Samalla työntekijöiden vapaapäivien määrä vähentyisi.

VVL on uhannut turvautua jäädytystaktiikkaan, mikäli asiasta ei synny sopua. Käytännössä se tarkoittaisi kaikki sopimuspohjaisen yhteistyön lopettamista työnantajan kanssa.

Työntekijäpuolen mukaan uusi käytäntö lisää työvuorojen kokonaismäärä, ja samalla vapaapäiviä ja viikonloppuvapaita on entistä vähemmän.

Työaikakiista koskee noin 1600:aa vankien hoitajaa, jotka muodostavat valtaosan VVL:n jäsenistöstä. Joukossa on vanginvartijoiden lisäksi mm. mielisairaaloiden työntekijöitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.