Mainos

Valtionhallinnon hajauttamisen suunnittelu jatkuu

Pääministeri Matti Vanhanen on vastaanottanut valtionhallinnon alueellistamista koskevan raportin.

Valtion hallinnon alueellistamista selvittäneen työryhmän raportin yksityiskohtaisten esitysten hiomiseen on otettu jatkoaikaa.

Työryhmä valmistelee suunnitelmaa jopa 8000 työpaikan siirtämisestä pääkaupungista eri puolille Suomea vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteena on vahvistaa aluekeskuksia, joista toivotaan kansainvälisesti kilpailukykyisiä.

Vakinaista henkilöstöä ei kuitenkaan velvoiteta muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

"Hallintoa on pohdittava"

Pääministeri Matti Vanhanen vakuutti aluepoliittisessa konferenssissa Jyväskylässä, että valtion työtehtävien siirtoja ei merkitä tikalla heittämällä, vaan alueiden osaaminen ratkaisee siirtojen suunnan. Ministeriöt puolestaan saavat tehdä omaa hallintoalaansa koskevat ehdotukset käytännön toimista.
-Monet nykyiset virkamiehet ovat nuoruudessaan kerran kokeneet pakonomaisen muuton kotiseudultaan Helsinkiin. Uutta pakkomuuttoa takaisin ei ole edessä, Vanhanen tähdensi.

Pääministeri puhui ja piti tiedotustilaisuuden Jyväskylässä sisäministeriön ja Jyväskylän yliopiston järjestämässä aluepoliittisessa konferenssissa. Hänelle luovutettiin konferenssissa valtiosihteeri Risto Volasen johtaman alueellistamisen koordinaatioryhmän raportti. Se sisältää periaatelinjaukset, mutta käytännön yksityiskohtien hiominen jatkuu vaiheittain seuraavan puolen vuoden ajan.
-Alueellistaminen on saanut vastaansa kritiikkiä jo ennen kuin suunnitelmat ovat olleet edes arvioitavina. On syytetty sattumanvaraisesta heittelystä Suomen kartalle ja ties mistä. Nämä puheet kannattaa jättää omaan arvoonsa, Vanhanen kuittaisi.

Pääministerin mielestä alueellistaminen palvelee valtion hallinnon uudistamista, vastaa suureen eläkkeelle siirtymiseen ja edesauttaa aluekehitystä. Nämä tavoitteet ovat hyvin linjassa keskenään. Vanhanen kuitenkin muistutti, että valtion työntehtävien siirrot ovat vain rikka rokassa. Niiden mittasuhteilla ei yksin ratkaista alueiden ongelmia, vaan markkinat määräävät kunkin seudun todellisen painoarvon.

Yksituumaisuutta suurissa linjoissa


Jyväskylän yliopiston Agorassa pidetyistä puheista korostui yksituumaisuus alueellistamisesta. Soraääniä ei juuri kuulunut, koska arkoihin yksityiskohtiin ohjelmassa ei puututtu. Konferenssi oli vasta lähtölaukaus maakuntien kilvalle työpaikoista.

Pääministeri vetosi useaan otteeseen osaamiseen ja luetteli esimerkkejä: Jyväskylässä koulutus ja oppiminen on kaikkien tuntema painotus. Joensuu tunnetaan metsäosaamisen tulevana keskittymänä, ja Seinäjoki on elintarviketalouden luontainen keskus. Lahteen on jo päätetty sijoittaa entisen keskussotasairaalan toimintoja. Tampere ja Oulu ovat monipuolisia osaamiskeskuksia.

Joensuun yliopiston rehtorin Perttu Vartiaisen mukaan nykyisellä alueellistamisella on iso ero 1970-luvun hajasijoitukseen. Alueellistaminen on hajasijoitusta laajempi käsite. Tietotekniikka tarjoaa nyt välineitä työn tekemiseen eri puolilla maata. Alueelliset yliopistot puolestaan kasvattavat osaajia näitä välineitä käyttämään.
(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.01.2004).

(Kymmenen uutiset 20.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.