Mainos

Valtioneuvostossa rikosepäily

Valtioneuvoston kanslian korkeaa virkamiestä epäillään talousrikoksesta. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Helsingin rikospoliisi tutkii EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikköä Suvi Saxénia epäiltynä velallisen epärehellisyydestä.

Tutkintapyynnön on tehnyt Uudenmaan verovirasto. Epäilty rikos liittyy Saxénin vuosia johtaman ja omistaman kongressitoimiston konkurssiin. Valtioneuvoston kanslia tiesi Saxénin taustan - sitä ei pidetty nimitystä estävänä tekijänä.

Saxénin tehtävänä on vastata Suomen vuoden 2006 EU-puheenjohtajuuden kongressien järjestelyistä ja sponsorisopimuksista. Valintaperuste oli Saxénin kokemus kongressialalta.

EU-asioiden valtiosihteerin Antti Peltomäen mukaan valinnassa arvioitiin ettei yksityisyrittäjän konkurssi ei voi olla rikos joka estää toimimasta tämäntyyppisissä tehtävissä.

Saxénin nimellä tulostettu ote ulosottorekisteristä on useita metrejä pitkä. Merkintöjä on vuosien varrelta satojentuhansien eurojen maksamattomista laskuista. Saxénilla oli kongressitoimisto nimeltä Congress Management Systems. Yritys on Suomen kongressijärjestön historiassa ainoa, joka on eronnut järjestöstä taloussotkujen takia.

90-luvun lopulla Saxénin yhtiön piti järjestää diabetestutkijoiden maailmankongressi. Diabetesväki irtisanoi sopimuksen yhtiön talousvaikeuksien takia.

Kuusi vuotta sitten Saxen järjesti lapsi- ja nuorisogynekologian maailmankongressin. Kongressi tuotti voittoa. Saxénin yhtiön piti tilittää yli kuusisataatuhatta markkaa lapsi- ja nuorisogynekologiselle yhdistykselle, mutta rahoja ei kuulunut.

Saxénin yhtiö meni konkurssiin kesällä 2001. Tilillä oli rahaa 57 markkaa ja velkoja kolme miljoonaa markkaa. Uudenmaan verovirasto teki toissa vuonna tutkintapyynnön epäillystä velallisen epärehellisyydestä. Helsingin rikospoliisi tutkii asiaa.

Saxémille myönnettyä virkaa haki kolmekymmentäkolme henkilöä - valinnasta päätti lopulta ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki.

EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikön valinnassa käytettiin apuna konsulttiyhtiötä. Valtioneuvostosta ei kerrota kuinka paljon verorahoja konsulttiyhtiölle maksettiin Saxénin etsimisestä.

Nyt valtioneuvosto harkitsee, mitkä edellytykset Saxénilla on jatkaa tehtävässään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.