Valtioneuvoston kanslialle huomautus pääministeri Marinin kylmäateriaedusta – Marinille puhtaat paperit

5:08
Katso myös: Video: Näin pääministeri kommentoi ateriaedusta syntynyttä kohua Uutisaamun kuntavaalihaastattelussa.

Valtioneuvoston kanslia on saanut apulaisoikeuskanslerin sijaiselta huomautuksen pääministerin kylmäateriaetua koskevasta linjauksestaan.

Huomautus koskee valtioneuvoston kanslian ohjetta pääministerin asuntoedusta, jonka seurauksena pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja tämän perheelle kustannettiin kylmiä aterioita ja aamupalatarvikkeita julkisista varoista lähes puolentoista vuoden ajan tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021.

Selvityksen mukaan Marin perheineen käytti ateriaetua yli 14  300 euron edestä. Marin on sittemmin maksanut ateriat takaisin.

Vastaava ateriaetutulkinta on koskenut myös aiempia pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa majoittuneita pääministereitä yli kymmenen vuoden ajan. Oikeuskanslerin virasto sai useita kanteluita pääministerin ateriaedusta sen jälkeen, kun asiasta nousi julkinen kohu.

Viraston ratkaisu annettiin maanantaina.

Ratkaisun mukaan Valtioneuvoston kanslia toimi lainvastaisesti

Apulaisoikeuskanslerin sijaisen Petri Martikaisen tekemän ratkaisun mukaan valtioneuvoston kanslian tulkinta ei ollut pääministerin asuntoetua koskevan säännöksen mukainen eikä tulkinta saanut sen paremmin säännöksestä kuin sitä koskevasta lainvalmisteluaineistosta tukea. Valtioneuvoston kanslian etuustulkinta on ratkaisun mukaan ollut lainvastainen.–  Kustantaessaan Marinille ja tämän perheelle virka-asuntoon liittyviä ateriapalveluita valtion varoista ilman, että menettelylle on ollut lainmukainen peruste, valtioneuvoston kanslia on, vastoin sen omaa käsitystä, ylittänyt harkintavaltansa ja menetellyt näin ollen lainvastaisesti, apulaisoikeuskanslerin sijainen Martikainen toteaa maanantaina annetussa ratkaisussa.

Pääministerille puhtaat paperit

Apulaisoikeuskanslerin sijainen arvioi myös sitä, miten pääministeri Marin toimi ateriaedun kanssa. Pääministerin toiminta ei apulaisoikeuskanslerin ratkaisun mukaan kuitenkaan aiheuttanut valvontatoimia. Selvityksen mukaan Marin ei osallistunut ateriaetuaan koskevien päätösten tai ohjeistusten tekemiseen.

–  Näkemykseni mukaan pääministerillä on ollut oikeus luottaa hänen valtioneuvoston kanslian virkamiehiltä saamansa virka-asunnon käyttöä ja sen palveluita koskevan perehdytyksen lainmukaisuuteen, ratkaisussa todetaan.

Valtiolle ei aiheutunut taloudellista vahinkoa, koska Marin maksoi saamansa ateriaedun takaisin. Valtioneuvoston kanslian toiminta aiheutti apulaisoikeuskanslerin sijaisen mukaan kuitenkin sen, että valtiolle syntyi taloudellisen vahingon vaara.

–  Arvioni mukaan se (kanslian toiminta) on lisäksi ollut omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta viranomaistoimintaan ja valtion varojen käytön asianmukaisuuteen, todetaan ratkaisussa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja