Pääministeri Marin Uutisaamussa kohuviikon jälkeen: En aio jatkaa verottoman ateriaedun käyttöä – näin ruokaedusta nousi julkinen kohu

5:08
Katso pääministeri Sanna Marinin haastattelu, jossa hän kommentoi aamiaiskohua Uutisaamun suorassa lähetyksessä.

Pääministeri Marin kommentoi viime päivien aamiaiskohua Uutisaamussa. Marinin mukaan hän ei aio jatkaa etua. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut jo päiviä median kiinnostuksen ja tarkan syynin kohteena niin kutsutun "aamiaisgaten" vuoksi.

Nyt pääministeri sanoo MTV Uutisille, että ei aio enää jatkaa verottomasta ateriaedusta nauttimista, vaikka se todettaisiinkin lainmukaiseksi. Marinin mukaan hän on saanut julkisesta kohusta tarpeekseen.

– En aio jatkaa. Selvitämme varmaan sitä, onko edelleen mahdollista hyödyntää esimerkiksi kuljetuspalvelua. Tilata siis esimerkiksi näitä aamiaistarvikkeita ja maksaa ne yksityisistä kuluista. 

– Tämä kohu on saanut aika isot mittaluokat, Marin sanoo viitaten julkiseen keskusteluun.

Marinin mukaan pääministerin velvoitteet vievät hänen aikansa, eikä hänellä ole aikaa selvitellä esimerkiksi taloushallintoon liittyviä asioita, jotka ovat jonkun muun kuin itse pääministerin vastuulla. 

– Voitte olla varmoja, että minulla on muitakin työtehtäviä kuin tämänkaltaisten asioiden julkisuudessa päivä- tai viikkotolkulla käydä läpi, hän sanoi tiistaiaamuna.

Ateriaedulla on pitkät perinteet

Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo tiedusteli pääministeriltä, miksei hän tullut asian kanssa julkisuuteen aiemmin ja myöntänyt, ettei kyse olekaan vain aamiasedusta. 

– Itse olen koko ajan puhunut ateriaedusta, en ole missään kohtaan käyttänyt termiä aamiaisetua, Marin totesi Uutisaamun suorassa lähetyksessä. 

Pääministeri myös totesi, että kun asia nostettiin median huulille, myös julkisuuteen tuotiin heti esiin selvä ohjeistus, jossa mainitaan, että aamiaisen lisäksi etuun kuuluu ”kylmänä toimitettavia aterioita”.

– Tämä asiahan ei ole uusi. Tästä on uutisoitu jo paljon ennen minun pääministeriaikaani, pääministeri toteaa ja jatkaa. 

– Mutta jostakin syystä silloin tämä kysymys ei ole herättänyt näin paljon kiinnostusta tai huomiota.

Koska käytännöllä on ollut pitkät perinteet, syyllisiä ei ainakaan toistaiseksi etsitä. Silti pääministeri haluaa, että asia selvitetään perinpohjaisesti, sillä laintulkinnat ovat muuttuneet ajan saatossa. 

– Nyt selvitämme sitä, onko nämä tulkinnat oikeita. Valtioneuvoston kanslia yhdessä verottajan kanssa selvittää sitä, miten tähän kysymykseen tulisi verotuksessa suhtautua, Marin vakuuttaa.

– Lainsäädäntö on aina tulkinnanvaraista, Marin perustelee. 

Laskuja ja kuitteja on käyty kuitti kuitilta läpi

Marin kertoo, että hän on esikuntansa kanssa pyrkinyt viimeisen viikon aikana selvittämään edun kokonaissummaa. 

Selvitys on ollut pääministerin mukaan helpommin sanottu kuin tehty, sillä tieto ei ole ollut helposti saatavilla.

– Olemme joutuneet käymään näitä laskuja ja kuitteja kuitti kuitilta läpi, ja sieltä katsomaan kokonaissumman. 

– Olisin mielelläni kertonut tämän asian paljon aikaisemmin. Minun intresseissä ei ole ollut se, että tämä on jatkunut. 

Närkästystä kansalaisten keskuudessa on aiheuttanut se, että samalla, kun Marin on hyvätuloisena nauttinut verottomasta ateriaedusta, hän on halunnut kiristää hyvätuloisten verotusta.

– Itse en ole tehnyt näitä tulkintoja, Marin sanoo viitaten etuuksiin, joita hänelle pääministerinä kuuluu esimerkiksi virka-auton muodossa.

– Hyvätuloisena palkansaajana tietenkin itsekin maksaisin mielelläni enemmän veroja, hän vakuuttaa. 

22:42
Katso videolta Sanna Marinin kuntavaalihaastattelu kokonaisuudessaan.

Näin ateriaedusta tuli kohu

Tiistai 25. toukokuuta

Tuolloin kerrottiin, että Marinin ja hänen perheensä käyttämä etu perustuu valtioneuvoston kanslian (VNK) tulkintaan, jonka mukaan pääministerillä ja samaan talouteen kuuluvilla on oikeus saada valtion varoista aamiaistarvikkeita ja kylmiä aterioita heidän yöpyessään pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Jo tuolloin etu kyseenalaistettiin, vaikka VNK vetosikin ministeripalkkiolakiin, jonka mukaan samainen etu on ollut mahdollinen kaikille pääministereille.

Pääministeri ja hänelle myönnetty ruokaetu nousivat kuumaksi puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa. 

Perjantai 28. toukokuuta

Helsingin poliisilaitos kertoi viime perjantaina tekevänsä esiselvityksen valtioneuvoston kanslian myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta. Tuolloin poliisi kertoi saaneensa yhden tutkintapyynnön, jonka pohjalta poliisi pyrkii esiselvityksessä selvittämään, onko asiassa syytä epäillä virka- tai jotakin muuta rikosta.

– Korostan, että esiselvitys ei koske millään muotoa pääministeriä tai tämän virkatoimia, sillä niiden arvioimiseen esitutkintaviranomaisella ei ole itsenäistä toimivaltaa, poliisi tiedotti tuolloin. 

Sunnuntai 30. toukokuuta

Vielä viikko sitten summa oli huomattavasti pienempi, kun Valtioneuvoston kanslia (VNK) ilmoitti pääministerille tarkoitetun ateriaedun arvo olevan noin 300 euroa kuukaudessa.

Maanantai 31. toukokuuta

Valtioneuvoston kanslia lähetti Verohallinnolle lausuntopyynnön pääministerin virka-asunnon palveluiden veronalaisuudesta. Kanslian sisäistä ohjeistusta asumisen palveluista tarkastellaan saadun vastauksen perusteella.

Pääministeri on pyytänyt keskeyttämään hankinnat menettelyn selvittämisen ajaksi.

Kanslian mukaan virkatehtäviin liittymättömiä ateriaetuja on ollut yhteensä 845 eurolla kuukaudessa Marinin asuessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tiistai 1. kesäkuuta

Pääministeri kertoo Uutisaamun suorassa lähetyksessä saaneensa kohusta tarpeekseen ja luopuvansa ateriaedusta – siitäkin huolimatta, että se todettaisiin kaikin puolin lainmukaiseksi. 

Keskustelu sosiaalisessa mediassa jatkuu edelleen kiivaana.

Epäilykset heräsivät myös hääkulujen suhteen

Kohu ei ole tälläkään viikolla ottanut hiipuakseen.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa – ja etenkin Twitterissä aprikoitiin – olisiko pääministerin viimekesäiset häät maksatettu niin ikään valtion pussista.

Epäilykset heräsivät, kun 1. elokuuta kirjauspäivämäärälle 2020 kirjautuneet yhteensä noin 23 000 euroa tutkihankintoja.fi-palvelussa. Vahvat epäilykset osoittautuivat kuitenkin vääriksi, kun selvisi, että tuhansien eurojen summa koostui useista kymmenistä yksittäisistä laskuista. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Marin meni Räikkösen kanssa naimisiin viime kesänä. Häät järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. 

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja