Mainos

Valtion lähdeverotuloissa puolen miljardin aukko

Valtio on jäämässä satojen miljonien päähän budjetoiduista lähdeverotuloista. Lähdeverollisten talletusten suosio on laskenut kun yleinen korkotaso on tullut roimasti alas.

Suomalaisten sijoitustottumukset ovat muuttumassa ja se tekee verotulojen arvioinnista entistä vaikeampaa. Vaikka lähdeveroprosenttia on tällä vuosikymmenellä hilattu tuntuvasti ylös, ei se ole tuonut valtion kassaan lisää rahaa, sillä samaan aikaan verotettava korkotulo on laskenut rajusti. Lisäksi lähdeverollisten talletusten määrä supistuu voimakkaasti, kun rahoja lepuutetaan mielummin verovapailla tileillä.

Enää neljännes lähdeverotuloista tulee kotitalouksien talletuksista - loput kerätään joukkovelkakirjojen korkotuotoista. Koska velkakirjojen kanta kasvaa vain rajallisesti ei se pysty paikaamaan syntyvää lovea verotuloihin.

Suomen rahatieto on laskenut MTV:lle yhdessä valtiovarainministeriön asiantuntijoiden kanssa, että tänä vuonna lähdeverotulo jäisi parhaimmillaankin vain edellisvuoden tasolle.

Valtion lähdeverotuloihin on siis syntymässä lähes puolen miljardin aukko. Valtiovarainministeri myönsi, että arvioita on vedetty alaspäin.

Viralliset korjaukset kertymistä tehdään vasta syksyllä. Lähdeveron aiheuttama vaje ei kuitenkaan automaattisesti synnytä tarvetta lisäsäästöihin, sillä yhteensä 190 miljardin markan suuruisen budjetin muut tuloerät ovat kehittyneet alkuvuodesta suotuisasti. Verotulot kokonaisuudessaan näyttävät saavuttavan tavoitellun kuuden prosentin kasvun viime vuoteen verrattuna.
(MTV3/Kirsi Salo)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.