Valtio takaa ja pankit jakaa -periaate ei toimikaan koronakriisissä: Suomalaispankeilla ei ole rahaa tukea yrityksiä – tulppana on EKP

1:00:12
Katso tästä tuoreimmat tiedot koronaviruksesta keskiviikkoaamupäivältä!

Kauppalehden tietojen mukaan suomalaiset pankit eivät ole päässeet kiinni rahoihin, joita EKP on ilmoittamissaan tukitoimissa auliisti luvannut.

EKP:n puheet ja linjaukset eivät ole auttaneet, koska konkreettisia toimenpiteitä ei ole vieläkään nähty ja käytännössä keskuspankin arvopaperiostot ovat yhä kriisiä edeltävällä tasolla.

Keskuspankin puuttuvat toimenpiteet ovat käytännössä nyt tulppana talouskriisin ratkaisussa, mikä vie uskoa markkinoilta likviditeetin riittävyyteen. Tukitoimien tulisi toimia täydellä teholla.

Kauppalehti haastatteli kolmea alan toimijaa, joiden mukaan toimenpiteiden hitauden seurauksena eurooppalaisten pankkien kannalta tärkeä ja Pohjoismaisten pankkien kannalta kriittisen tärkeä Covered Bond -markkina ei ole käytännössä toiminut normaalisti kahteen viikkoon. Vain parhaimmat ovat saaneet rahoitusta, ja nekin tavanomaista kalliimmalla.

Jos jälleenrahoitusta ei ole näköpiirissä, pankit joutuvat kiristämään luotonantoa. Tällä hetkellä pankkien ”raaka-aine” on täysin jäässä.

Toimenpiteiden hitauden myötä tilanne etenkin pk-yritysten rahoittamisen näkökulmasta on tällä erää katastrofaalinen ja kriisi eskaloituu päivä päivältä. Pankeilla olisi valmius toimia, mutta ne eivät voi hoitaa osuuttaan kriisinhallinnassa, jos jälleenrahoitusmarkkinat eivät toimi.

Markkinaehtoinen rahoitus näyttäisi olevan kiinni, eivätkä luvatut rahoitustoimet ole lähteneet kanavoitumaan. Vaikka suunnitelmat ja tahtotila ovat olemassa, julkisten tahojen toimet ovat hitaita. Aika kuluu, ja jokainen viikko on tärkeä sen kannalta, että yrityksiä voidaan vielä pelastaa.

Sijoitustodistusmarkkina jäässä

Suomessa toinen ongelma liittyy sijoitustodistusmarkkinaan erityisesti keskisuurten toimijoiden likviditeetin näkökulmasta. Alan toimijat peräänkuuluttavat Suomen Pankin roolia myös kotimaan tulevaisuudesta huolehtimisen osalta.

– Sijoitustodistusmarkkina, joka esimerkiksi aikoinaan toimi moitteetta Lehmanin kriisin jälkeen, kun mikään muu maailmassa ei toiminut, on tällä hetkellä täysin jäissä. Se on ollut Suomen paras ja toimivin markkina kautta aikojen ja se ei toimi nyt, mikä on todella huolestuttavaa, Hypon treasury ja varainhankinnan johtaja Petteri Bollmann sanoo.

Mistä tämä sitten johtuu?

– Kriisi koskettaa myös yrityksiä vahvasti, ja yritykset keräävät puskureita eivätkä sijoita.”

Suomen Pankin julkaisema 500 miljoonan euron yritystodistusten osto-ohjelmaa ei myöskään ole käynnistetty, ja se ei koske pankkien liikkeeseen laskemia sijoitustodistuksia. Sijoitustodistusten sisällyttäminen yritystodistusten osto-ohjelmaan olisi tärkeää, jotta kotimaisille pankeille jää muitakin rahoituskanavia kuin katetut joukkovelkakirjalainat.

– Tarvitaan nopeita konkreettisia toimenpiteitä, joista kotimaisen sijoitustodistusmarkkinan käynnistäminen on niistä tärkein. Jokainen päivä on nyt tärkeä ja niitä ei olisi varaa tuhlat”, sanoo Oma Säästöpankin toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi.

Sijoitustodistusmarkkina toimisi, kunhan Suomen Pankki sisällyttäisi sen osto-ohjelmiinsa.

Bollmannin mukaan jo alun perinkin vaikutti ristiritaiselta, kun ilmoitettiin, että yritystodistusten osto-ohjelmalla pelastetaan pk-sektori.

–Yritystodistukset ovat suurten yritysten instrumentti, ei niitä pk-sektorilla ole. En kritisoi näitä toimia, mutta on surkea nähdä, että sijoitustodistusmarkkina ei toimi ja asialle pitäisi tehdä jotakin, kuten myös valtion bondimarkkinalle, mutta se on kuitenkin EKP:n käsissä.

Markkinat jaetaan uusiksi, huolenpitäjät voittavat

Bollmann toteaa, että Suomen pitäisi tehdä nyt paljon enemmän.

– Tällä hetkellä mielelläni näkisin, että EKP ja Suomen Pankki tekisivät jotakin sellaista, mikä Fed esimerkiksi tekee tukien ilman mitään ilman rajaa talouselämää ja markkinoita.

Esimerkiksi Saksassa joka on ollut aina varsin elvytysvastarintainen laitetaan elvytykseen 1 200 miljardia euroa.

–Sinä päivänä kun korona on ohi, ne maat missä on pidetty huolta yrityksistä, infrastruktuurista ja pankeista, vievät markkinat kun ne jaetaan silloin uusiksi.”

Nykyisessä tilanteessa rahoittaminen olisi yhteiskunnan kannalta todennäköisesti edullisinta.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen – tässä uusimmat taloutta koskevat uutiset

MTV seuraa viruksen etenemistä – katso täältä uusimmat tiedot koronatilanteesta

Yksi henkilö on kuollut koronavirukseen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, yksi HUS-alueella, yhteensä kolme kuolemaa

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja