Valtion rahoitusyhtiö: Jos yrityksesi toiminta yskii koronan vuoksi, sovi lyhennysvapaista ja hanki tarvittaessa valtion takaama laina

6:45
Finnveran liiketoimintajohtaja kertoo, miten he auttavat koronan vuoksi tiukille joutuneita yrityksiä.

Koronakriisi iskee pahiten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, kun kysyntä notkahtaa koronatilanteen vuoksi. Yrittäjiä kehotetaan sopimaan mahdollisimman pian lyhennysvapaista ja mahdollisesta lisärahoituksesta.

Suomen valtio omistaa erityisrahoitusyhtiö Finnveran, jonka tehtäväksi on annettu auttaa yritykset koronan aiheuttaman kriisin ylitse. Käytännössä sen tulee pitää huolta, että nämä niin sanotut pk-yritykset saavat rahoitusta.

Huolena yritykset kaatava dominoefekti

Hallitus päätti 5 miljardin euron tukipaketista yrityksille koronakriisiin liittyen ja siitä 2 miljardia on osoitettu Finnveralle. Liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä Finnveralta kertoo, että käytännössä rahoilla pyritään tekemään pk-yritysten rahoituksen saaminen mahdollisimman nopeaksi ja helpoksi. Uhkakuvana on se, että yritykset ajautuisivat toinen toisensa jälkeen konkurssiin.

– Yrityksissä on erittäin vakava huoli. Dominoefekti meidän täytyy kyetä estämään, Heinilä kertoo.

Koronatilanteen vuoksi ongelmiin joutuneen yrityksen on Heinilän mukaan ensimmäisenä otettava yhteyttä omaan pankkiinsa. Kaikki pankit ovat hänen mukaansa sitoutuneet myöntämään lyhennysvapaita nykyisiin luottoihinsa, mikä helpottaa yritysten tilannetta. Jos yritykset lisäksi tarvitsevat rahoitusta pärjätäkseen tilanteen yli, takaa Finnvera näiden tarvitseman lainan.

Korona vaikuttaa lähes kaikilla toimialoilla

Heinilä kertoi, että koronatilanne kosketti ensimmäisenä matkailualaa ja sen jälkeen toimialoja, joiden asiakkaat ovat Kiinassa. Nyt käytännössä kaikki alat ovat talousvaikutusten piirissä.

– Nopea kysynnän pysähtyminen on vakavin asia. Ollaan oltu tässä tilanteessa vasta muutamia päiviä, ja se vaikuttaa yli toimialarajojen.

Hän kuitekin muistuttaa, että kyseessä on väliaikainen tilanne, ja esimerkiksi teollisuus mitä luultavimmin saa lisäkysyntää myöhemmin kriisin jälkeen. Sen vuoksi onkin tärkeää auttaa yritykset shokin ylitse. Selvää kuitenkin on, että osalle aloista jää pysyviä taloudellisia menetyksiä.

Joillakin harvoilla aloilla kriisi antaa positiivisen mahdollisuuden. Esimerkiksi verkon kautta käytävien neuvotteluratkaisujen ja erilaisten etätyön mahdollistavien toimintatapojen käyttö ja kysyntä on kasvanut, kun yritykset panostavat etätyöhön.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja