Mainos

Valtio aikoo investoida miljardin monitoimimurtajiin

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt, että jatkossa jäänmurtajia operoiva Arctia Shipping -yhtiö vastaa myös murtajien hankkimisesta.

Valtio aikoo hankkia uusia monitoimimurtajia miljardilla eurolla Arctia Shippingille, jonka laivasto on uudistettava kokonaan vuoteen 2029 mennessä.  

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus merkitsee samalla päätepistettä kiistellylle perinteisen jäänmurtajan hankinnalle. Liikenneministeriö on määrätty aloittamaan valmistelut Liikennevirastolle tilatun erityisesti Itämeren oloihin sopivan jäänmurtajan myymiseksi.  

Kiista perinteisen Itämeren oloihin soveltuvan jäänmurtajan hankkimisesta nousi esiin noin vuosi sitten. Valtio-omisteinen Arctia Shipping ei ollut ilahtunut hankkeesta.   

Valtio-omistaja perustelee monitoimimurtajia sillä, että ne tulevat 30 vuoden elinkaarensa aikana 20-30 miljoonaa euroa edullisemmaksi kuin perinteinen jäänmurtaja. Monitoimimurtajien käyttöaste on keskimäärin 85 prosenttia, kun perinteisellä jäänmurtajalla keskimääräinen käyttöaste on vain 31 prosenttia.  

Monitoimimurtajia voidaan käyttää kesäisin arktisten alueiden öljy- ja kaasunporauslauttojen tukialuksina. Monitoimimurtajien käyttöä arktisilla alueilla ovat arvostelleet monet ympäristöjärjestöt.  

Hallitus asettuu nyt tukemaan monitoimimurtajien lähettämistä arktisille alueille, koska jäänmurtokapasiteetin käyttöastetta on nostettava.  

– Tärkeintä on Suomen merialueiden jäänmurron ja talvimerenkulun turvaaminen. Nyt päätetyillä järjestelyillä se toteutetaan kustannustehokkaalla tavalla ja valtion taloutta rasittamatta, sanoo valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) tiedotteessa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.