Kommentti: Douppikaupan taustalta paljastuneet veljekset luulivat tehneensä täydellisen rikoksen

Tulli pysäytti 15 kilon huumausainesalakuljetuksen – katukauppa-arvo 1,1 miljoonaa euroa 2:24

Suomen suurimman nettihuumekaupan organisaation paljastaminen on merkittävä rikostutkinnallinen saavutus paitsi Suomen myös Euroopan mittakaavassa. Vielä viime vuonna julkaistussa kirjassa pääepäilty kertoi uskovansa, ettei koskaan jäisi kiinni, kirjoittaa MTV:n rikos- ja oikeustoimittaja Päivi Hannula.

”Nettikauppaa vastaan poliisi on täysin voimaton, joten suhteellisen turvallisin mielin tässä voi olla.”

Douppikaupan perustaja antoi poikkeuksellisen haastattelun viime vuonna julkaistuun Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen Riisuttu Suomi -kirjaan. Kirjan tarkoitus on esitellä suomalaista työtä, myös sellaista joka jää päivittäisiltä katseilta piiloon. Netin huumekauppias esittäytyi kirjassa kolmikymppiseksi yliopistotaustaiseksi mieheksi, joka tienaa laillisissa päivätöissään oikein hyvin. Päälle satavat huumekaupan satumaiset voitot.

”On aivan perkeleen hienoa ylipäätään menestyä tällä tavoin ja päästä toteuttamaan unelmaansa! Se on addiktiivisempaa kuin mikään huume.”

Haastateltavan mukaan rahaa tulvi ovista ja ikkunoista. Silti edes kaikki perheenjäsenet eivät tienneet salatusta elämästä.

”Lähipiirilleni elän täysin eri elämää. Vaikka muutama tietää huumeiden käytöstä, ei edes puolisoni saata arvatakaan minun olevan ison luokan diileri.”

Nyt on selvinnyt ainakin, että haastattelun faktat pitivät. MTV:n tietojen mukaan Suomen suurimman nettihuumekaupan taustalla oli veljeskaksikko. Päätekijäksi epäillyllä kolmikymppisellä miehellä on ollut hyvä työ perheyrityksessä ja akateemista taustaa. Todennäköisesti muu perhe ei ole tiennyt huumebisneksestä mitään.

On hyvin todennäköistä, että samoihin aikoihin kun haastattelu on annettu, viranomaiset ovat olleet veljesten jäljillä. Isoissa huumerikoksissa kyse on pitkäaikaisesta seurannasta, ja isku epäiltyjen kiinniottamiseksi ja huumeiden takavarikoimiseksi tehdään tarkoin valitulla hetkellä.

Tässä tapauksessa se hetki oli huhtikuinen päivä Kustavissa. Tulli löysi miehen veljen ja toisen henkilön autoon kätketystä kaiuttimesta valtavan määrän huumeita matkalla Douppikaupan varastoihin.

Heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, Suomessa harvinaista metamfetamiinia. Ekstaasi oli Douppikaupan hittituote, samoin LSD-laput.

Miljoona käyttöannosta valmiina pakattaviksi tiiviisiin paketteihin, päälle hieman nötköttiä ja väärät pakkaustarrat.

Tor-verkko on anonyymi, mutta tämäkään rikos ei ollut täydellinen.

Nettihuumekauppa ei tarkoita sitä, että huumeet liikkuvat netissä, vaikka näin usein sanotaankin, toteaa Silverskin-tietoturvayhtiössä työskentelevä johtava tutkija, darkweb-guru Juha Nurmi MTV:lle. Douppikauppa on konkreettinen esimerkki siitä, että huumeet liikkuvat edelleen fyysisessä todellisuudessa. Tähän viranomaiset osaavat Suomessa selvästi reagoida ja keinoja löytyy.

Nurmi muistuttaa, että tietotekniset hienoudet ja salaus eivät auta, kun kiinniotettaessa sylissä on 15 kiloa laittomia huumeita. Silloin ei auta mikään. Ei Tor-verkon anonymiteetti, viestien salaaminen PGP-salauksella tai muut hienostuneet konstit, joita nettihuumekauppias pitää pettämättömänä kilpenään.

Kaupankäynti Silkkitiellä jatkuu tälläkin hetkellä, vaikka Douppikauppa ei ole tehnyt ainuttakaan kauppaa huhtikuun alun jälkeen. Asialla ovat muut, pienemmät nettihuumekaupat. Jokaisessa varmasti mietitään, mikä oli Douppikaupan heikko lenkki.

Mikä virhe johti Douppikaupan paljastumiseen? Tulli ei paljasta salaisuutta. Mutta jotain tekemistä asian suhteen on perustajien julkisella rehvastelulla – ja erityisesti räyhäkkäällä markkinoinnilla.

Ilmaisten LSD-lappujen lähettäminen kesällä 2014 takuulla kiinnitti viimeisenkin huumetutkintaa Suomessa tekevän virkamiehen huomion.

Haastattelut luettiin tarkkaan myös poliisissa ja tullissa. Alizadin ja Koutaniemen kirjassa käy ilmi, että veljekset olivat kuitenkin jollain tasolla jopa varautuneet kiinni jäämiseen.

”En usko jääväni kiinni, tosin tuskin uskoo moni muukaan rikollinen. Olen kuitenkin varautunut poliisin vierailuun ja jopa vankilareissuun, jos sellainen tulisi eteen.”

On mahdollista, että haastattelun antaja kuvitteli vankilareissun kohdatessa bitcoinlompakkonsa olevan koskematon ja rikkauksien odottavan vankilasta palaajaa. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä tulli kertoi eilen takavarikoineensa esitutkinnan aikana käteistä rahaa, bitcoineja ja irtainta omaisuutta noin miljoonan euron arvosta.

Viimeistään Douppikaupan paljastuminen osoitti, että nettihuumekaupan pyörittäminen on rikoksena kaukana täydellisestä.

Lue myös:

    Uusimmat