Valtava määrä sotkua vapun juhlijoiden jäljiltä – siivoojina turvapaikanhakijoita

Moni vapun viettäjä on hieraissut tänään silmiään vappuroskan keskellä: kaupunkilasten sotkuja siivosivat Helsingissä turvapaikanhakijat.

Tempauksen taustalla on suomalainen start up -yritys weTask!t, joka on värvännyt siivoojat netissä Skillfied-nimisen sovelluksensa avulla.

Palvelun idea on välittää yhteen apua tarvitsevat työnantajat ja erikoistaidoilla varustetut työntekijät. Yrityksen motto on, että jokainen meistä ansaitsee tulla työllistetyksi.

Vapun ”Työllistä turvapaikanhakija- päivä” on yrityksen ensimmäinen varsinainen hanke. WeTask!t:n markkinointijohtaja Matias Aalto-Setälä kertoo, että Helsingin kaupunki on järjestänyt siivoojille välineet, mutta muutoin yritys ei ole saanut tempaukseen avustusta. Siivoojille kuitenkin maksetaan päivän työstä palkka.

– Paljon valitetaan siitä, että turvapaikanhakijat eivät tee mitään tai he ovat rasite yhteiskunnalle. Heillä on kuitenkin valtavasti taitoja, joiden avulla Suomea voitaisiin muuttaa entistä paremmaksi paikaksi elää, Aalto-Setälä selvittää.

Tyytyväisiä ovat sekä siivoojat että juhlijat

Vappuaattona Helsingin Kaisaniemen puistossa ahkeroi Nurmijärven vastaanottokeskuksesta värvätty porukka. Siivoojat löytyivät soittokierroksen jälkeen.

– Soitimme eri vastaanottokeskuksiin ja päädyimme Nurmijärveen. Kävimme siellä haastattelemassa porukkaa, ja löysimme 30 äärimmäisen motivoitunutta turvapaikanhakijaa. Ja itse asiassa mukaan olisi lähtenyt useampikin, mutta emme pystyneet tähän ottamaan enempää. Suurin osa mukana olijoista on miehiä. Osa heistä on Syyriasta, osa muualta.  

Aalto-Setälän mukaan vappuväki on suhtautunut siivoojiin erittäin hyvin.

– On ollut upeaa nähdä ihmisen ilmeitä. He ovat ensin katsoneet, keräämmekö me pulloja, ja kun he ovat huomanneet, että täällä siivotaan, he ovat olleet varsin ilahtuneita. Monet opiskelijat ovat tulleet itse asiassa mukaan siivoamaan nähtyään meidät työssä.

Turvapaikanhakijat itse ovat olleet ilahtuneita suomalaisesta vappujuhlasta

– He tykkäävät myös tästä säästä. Olemme lisäksi käyneet samalla läpi, mitä kaikkia kohteita tässä ympärillä on, kuten eduskuntatalo ja kasvitieteellinen puutarha.

Siivoustempaus on esimakua tulevasta

WeTask!t haluaa havainnollistaa siivoustempauksella, mitä kaikkea turvapaikanhakijoiden kanssa voidaan tehdä.

– Kun keksimme seuraavan kohteen, mihin tarvitaan apua, järjestämme sen.

Aalto-Setälän mukaan Skillfied-sovellus ja verkkopalvelu aikovat tehdä työpaikoille saman kuin Airbnb matkailulle.

– Uudet tavat tehdä töitä mahdollistavat pienten töiden tekemisen. Tarkoituksena on kannustaa tekemään töitä ilman, että putoaa tukien ulkopuolelle, Aalto-Setälä summaa.

1:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja