Valtakunnansyyttäjä Helsingin Sanomille: Raamatun siteeraaminen voi olla rikos, jos tarkoituksena on toisen loukkaaminen

Viiden Jälkeen erikoishaastattelussa Päivi Räsänen, joka vietti tänään lähes neljä tuntia kuulusteluissa 15:11
Kansanedustaja Päivi Räsänen oli MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa marraskuun alussa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Raamatun siteeraaminen voi olla rikos, jos tarkoituksena on loukata toista. Toiviainen määräsi pari viikkoa siteen poliisin aloittamaan esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) vuonna 2004 julkaistusta kirjoituksesta.

Kyse oli Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemasta kannanotosta, joka koski seksuaalisuutta ja avioliittoa. Räsäsen tekstissä homoseksuaalit kuvataan ”rikkinäisiksi ihmisiksi” ja heidät esitetään vinoutuneina ja moraalia rappeuttavina.

Poliisi päätti aiemmin, että jutussa ei aloiteta esitutkintaa, mutta valtakunnasyyttäjä arvioi tilanteen toisin. Toiviaisen mielestä on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. 

Uskonnonvapaus ei anna oikeutta solvata ihmisarvoa

Helsingin Sanomien haastattelussa Toiviainen sanoo, että uskonnonvapauden varjolla ei saa loukata tiettyyn ihmisryhmään kuuluvia tai heidän ihmisarvoaan.

– Näissä tuntemissamme pyhissä kirjoissa sanotaan, että on ihan oikein tappaa kokonaisia kansoja. Jos lyömme toisia tällaisilla Raamatun tai Koraanin lauseilla, silloin käytämme mielestäni väärin pyhien kirjojen sanaa, Toiviainen sanoo lehdelle.

Valtakunnansyyttäjän mielestä tekstin siteerauksen taakse ei voi mennä piiloon. Kyse on hänen mukaansa siitä, että rikokseen voi syyllistyä, jos siteeraa Raamattua tarkoituksenaan loukata toista.

– Pelkästään sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää, Toiviainen toteaa.

Ihmetystä on herättänyt se, miksi 15 vuoden takaisia kirjoituksia tutkitaan nyt. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, joka vanhenee viidessä vuodessa. 

Toiviainen sanoo HS:lle, että niin kauan kuin tekstiä pidetään tahallaan yleisön saatavilla, rikos ei lähtökohtaisesti vanhene. Mitä kauemmin teksti on yleisön nähtävillä, sitä vahingollisempi vaikutus sillä on. Internet on tässä suhteessa hänen mukaansa vaarallinen väline.

Toinen esitutkinta tviitistä

Räsäsen kirjoituksista on meneillään myös toinen poliisin esiitutkinta. Se liittyy hänen tviittiinsä viime kesäkuulta. Tviitissään Räsänen otti kantaa kirkon osallistumiseen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen.

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa elokuussa. Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.


Lue myös:

    Uusimmat