Päivi Räsänen saapui luottavaisin mielin hovioikeuteen: Syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – kansanedustaja kiistää syytteet

Päivi Räsänen kommentoi oikeudenkäyntiään MTV:lle 4:16
Katso videolta, miten Päivi Räsänen kommentoi oikeudenkäyntiään MTV:lle

Helsingin hovioikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaaleja koskevista kirjoituksista. Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteissä on kyse Räsäsen kirjoituksista ja lausunnoista homoseksuaaleja koskien.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet maaliskuussa 2022, mutta syyttäjät valittivat tuomiosta. Syyttäjät vaativat nyt hovissa, että Räsänen tuomitaan 120 päiväsakon rangaistukseen.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen kirjoitusta "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen", joka on julkaistu vuonna 2004 Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla. Kirjoituksessaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

Käräjäoikeus katsoi, että Räsäsen esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia. Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen oikeus kuitenkin arvioi, etteivät lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.

–  Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen vaan Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Syytteitä myös tviitistä ja radiolausunnosta

Kahdessa muussa syytteessä on kyse Räsäsen kirjoituksesta Twitterissä ja hänen lausunnoistaan Ylen radio-ohjelmassa.

Räsänen kirjoitti vuonna 2019 tviitin, jossa hän kritisoi kirkkoa osallistumisesta Pride-tapahtumaan.

Syyttäjän mukaan Räsäsen sosiaalisessa mediassa jakama viesti antoi ymmärtää, että on häpeällistä olla homoseksuaali. Syyttäjän mukaan Räsäsen lausumat Pride-tapahtumasta kohdentuvat suoraan ja välillisesti kirkon johdon moitteiden kautta kyseisiin ihmisryhmiin.

– Pridea ja koko tapahtumaa ei ole olemassa ilman liikkeeseen osallistuvia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Twiitin halventava viesti on, että homoseksuaalisuudella ei tule ylpeillä, vaan sitä tulee hävetä, valtionsyyttäjä Anu Mantila totesi aikanaan käräjäoikeudessa.

Radiossa esitettyä lausuntoa koskeva syyte liittyy Ylen radiotoimittaja Ruben Stillerin vuonna 2019 lähetettyyn ohjelmaan, jonka vieraana oli kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.). Aiheena oli muun muassa homoseksuaalisuus. Teemana oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?".

Syyttäjän mukaan ohjelman kepeä luonne ei poista Räsäsen lausumien vakavuutta.

– Homoseksuaalisuuden leimaaminen häiriöksi, geenirappeutumaksi, häpeälliseksi, tuomittavaksi tai synniksi on homoseksuaalien ihmisyyttä ja ihmisarvoa loukkaavaa, Mantila sanoi käräjäoikeudessa.

Räsänen vaatii syytteiden hylkäämistä

Syyttäjien mukaan syytteet hylännyt käräjäoikeus ei ole kaikilta osin ymmärtänyt kirjoitusten homoseksuaaleja halventavaa ja alempiarvostavaa eikä heidän kunniaansa ja itsemääräämisoikeuttaan loukkaavaa merkitystä.

–  Siltä osin kuin käräjäoikeus on pitänyt lausumia homoseksuaaleja loukkaavina ja se on tehnyt perusoikeuspunnintaa, sen punninta on ollut puutteellista ja virheellistä. Käräjäoikeus ei ole tulkinnassaan ja punninnassaan huomioinut lainkaan homoseksuaalien oikeutta kunnian ja yksityiselämän suojaan eikä siihen kuuluvaa ihmisen autonomisuuden suojaa, syyttäjät toteavat hovioikeudelle jättämässään valituksessa.

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen. Nyt hovissa Räsänen vaatii, että oikeus hylkää syyttäjien valituksen ja että käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

–  Syytekohtien teot koskevat silloisen oppositiopoliitikon poliittisia ja uskonnollisia lausumia, minkä vuoksi niiden side niin ilmaisun- ja uskonnonvapauden ydinalueeseen kuin vastaajan mahdollisuuteen toimia ammatissaan kansanedustajana on vahva, todetaan Räsäsen vastauksessa syyttäjien valitukseen.

Räsänen luottavainen

Hovioikeuteen on saapunut useita kymmeniä ihmisiä tukemaan Päivi Räsästä. Oikeustalon ulkopuolella alkoi tukimielenosoitus jo aamulla puoli kahdeksalta.

Räsänen itse saapui paikalle hieman aamukahdeksan jälkeen. Hän kiitti kovasti kaikkia tukijoitaan ja puhui heille hetken aikaa ennen kuin meni sisälle hovioikeuteen.

Räsänen sanoi nukkuneensa yönsä hyvin ja suhtautuvansa levollisin mielin hovioikeuden käsittelyyn. 

Yleisölle on hovioikeudessa varattu kokonaan erillinen sali, joka täyttyi Päivi Räsästä tukemaan tulleista ihmisistä.

Lue myös:

    Uusimmat