Päivi Räsänen sai vapautuksen hovioikeudelta: Homokommentit eivät olleet laittomia – valtionsyyttäjä pohtii asian viemistä korkeimpaan

Hovioikeus ei pitänyt Päivi Räsäsen homokommentteja loukkaavina – näin hän kommentoi päätöstä 0:39
Näin Päivi Räsänen kommentoi: "Tuomio olisi tarkoittanut suorastaan kirjarovioita"

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vapautui rikossyytteistä myös hovioikeudessa. Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteet liittyen Räsäsen homoseksuaaleja koskeviin kommentteihin.

Helsingin hovioikeus päätti tänään, ettei käräjäoikeuden vapauttavaa tuomiota muuteta. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, etteivät Räsäsen kommentit olleet lainvastaisia.

– Hovioikeudella ei ole pääkäsittelyssä vastaanotetun näytön perusteella aihetta arvioida asiaa miltään osin toisin kuin käräjäoikeus on tehnyt, hovioikeuden tuomiossa linjataan.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila kommentoi MTV Uutisille tuoreeltaan, että syyttäjä harkitsee vakavasti valituslupahakemuksen jättämistä korkeimpaan oikeuteen.

– Tässä on kyse niin merkittävästä perusoikeuspunninnasta toisaalta syrjinnän välillä ja toisaalta sananvapauden ja uskonnon välillä. Asiaan olisi syytä kyllä saada korkeimman oikeuden ratkaisu. Tulemme vakavasti harkitsemaan valituslupahakemuksen tekemistä korkeimmalle oikeudelle, Mantila kommentoi.

Valtionsyyttäjän mukaan hovioikeuden perustelut ovat niukat ja mukailevat käräjäoikeutta, eikä hovioikeuden tuomiossa otettu kantaa kaikkiin syyttäjien toivomiin oikeudellisiin kysymyksiin.

– Me emme oikein saaneet hovioikeuden perusteellista kannanottoa niihin kysymyksiin, joihin haettiin vastausta valituksessa, Mantila sanoo.

– Kyse on nimenomaan kiihottamisrikoksen rangaistavuuden alarajan ongelmasta, eli missä kulkee raja rangaistavan ja ei rangaistavan ilmaisun välillä silloin, kun on kyse tällaisesta vähemmän vakavasta vihapuheesta, eli ei ole kysymys väkivaltaan ja vihaan yllyttävästä (puheesta), hän jatkaa.

"Psykoseksuaalisen kehityksen häiriö"

Räsänen oli syytteessä kirjoituksistaan ja puheistaan viestipalvelu X:ssä, eli entisessä Twitterissä, Ylen radio-ohjelmassa sekä vuonna 2004 julkaistussa uskonnollisessa pamfletissa, jossa Räsänen muun muassa luonnehti homoseksuaalisuutta "psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi".

Syyttäjien mukaan Räsäsen kommentit ylittivät sananvapauden rajat ja täyttivät rikoksen tunnusmerkit.

Kansanedustajalle vaadittiin 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta loukkaavista puheista. Rikosnimikkeinä oli kolme kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Käräjäoikeuden mukaan Räsäsen tarkoituksena ei ollut solvata tai loukata homoseksuaaleja, vaan puolustaa omaa vakaumustaan. 

Käräjäoikeuden mukaan Räsäsen lausumat eivät solvanneet tai panetelleet homoja rikoslaissa tarkoitetulla tavalla.

”Olen ehdottomasti näiden kirjoitusten takana”

Räsänen kommentoi hovioikeudenkäynnin aikaan MTV Uutisille, ettei aio perääntyä kirjoituksistaan, tulipa niistä tuomiota tai ei.

– Olen ehdottomasti näiden kirjoitusten takana. Ne eivät ole solvaavia, panettelevia tai uhkaavia mitään ihmisryhmää kohtaan, kansanedustaja lausui.

Räsäsen mukaan hän on kirjoituksissaan halunnut nostaa esiin Raamatun opetuksia ihmisen seksuaalisuudesta ja avioliitosta. 

– Olen kaikissa näissä kirjoituksissa korostanut sitä, että me kaikki ihmiset ollaan samanarvoisia, hän sanoi.

– Väitän, että nämä kirjoitukset, joita olen tehnyt, eivät nouse vihasta. Ne nousevat lähimmäisenrakkaudesta, siitä, että haluan hyvää, hän jatkoi.

Hovioikeus vapautti Päivi Räsäsen syytteistä – näin hän kommentoi päätöstä 38:31
Katso Räsäsen kommentit hovioikeuden päätökseen kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat