Valtakunnansovittelijan ovi käy jälleen: Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ratkovat työriitaa tänään

9:37
MTV Uutiset Live: Entinen valtakunnansovittelija pui lakkosyksyä.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisen työriidan sovittelu alkaa tänään puoliltapäivin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusta pidetään käynnissä olevan liittokierroksen päänavauksena, sillä moni muu odottaa, millaiseen ratkaisuun siinä päädytään.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi eilen, että sopimus on enää palkankorotusprosentista kiinni ja sopu saattaa mahdollisesti syntyä jo viikonloppuna.

Ratkottavaa kuitenkin riittää. Työnantaja luopuisi niin sanotuista kiky-tunneista, mutta pihistäisi palkankorotuksista, kun taas Teollisuusliitto haluaa "24 tunnin talkootyön" eli kiky-tunnit kaikilta aloiltaan pois ilman, että sillä on vaikutusta palkankorotusprosenttiin.

"Kymmenen eri liiton kanssa lakkotoimet päällä"

Teollisuusliiton muiden sopimusten osalta sopu työnantajapuolien kanssa on kauempana. Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden välisen riidan sovittelu alkaa huomenna lauantaina. Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työriitaa soviteltiin jo eilen.

– Meillä on kymmenen eri työnantajaliiton kanssa lakkotoimet päällä. En usko, että ihan kaikkia saadaan viikonloppuna maaliin. Kun puhumme työehtosopimusten heikennyksistä, niin kaikissa muissa pöydissä kuin Teknologiateollisuuden pöydässä ne ovat edelleen, Aalto sanoi Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa eilen.

Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina kolmepäiväisestä lakostaan, joka koskee noin 35 000 työntekijää kymmeneltä liiton sopimusalalta. Lakko alkaa 9. joulukuuta, jos sopua ei synny sitä ennen. Rakennusliitto on ilmoittanut tukilakosta niissä toimipaikoissa, joita Teollisuusliiton lakko koskee.

Työnantajapuolelta Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut aloittavansa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla eri puolilla maata 12. joulukuuta. Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä kuuden vuorokauden mittaisen työsulun aikana töihin, ja palkanmaksu katkeaa työtaistelutoimen ajaksi. Työsulun piirissä on Metsäteollisuuden arvion mukaan noin 3 500 työntekijää.

Aalto moittinut työantajapuolta härskeistä esityksistä

Aalto on kutsunut liittokierrosta erikoiseksi, sillä hänen mukaansa työnantajapuoli on liittoon katsomatta tuonut pöytään "poikkeuksellisen suuren määrän poikkeuksellisen härskejä esityksiä".

– Siis sellaisia esityksiä, jotka rahaksi muutettuna olisivat merkinneet pahimmillaan jopa 20 prosentin vaikutusta ihmisten tuloihin, Aalto sanoi.

Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliitto on liioitellut arviota työehtosopimusneuvotteluissa esillä olleiden muutosten vaikutuksesta sahoilla ja vaneritehtaissa työskentelevien tuloihin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja