Teollisuusliitto päätti odottaa ensi viikon sovitteluja uusien lakkojen sijaan – mahtiliitot kiistelevät yhä palkankorotuksista

1:55
Video: Vientialoilla käynnistyi laaja lakko maanantaina.

Vientialojen työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton hallitus ei tehnyt tänään päätöksiä uusista lakoista tai muista työtaistelutoimista. Palkkakiistan sovittelua jatketaan ensi viikolla.

Liiton mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen, kun nähdään, miten sovittelut valtakunnansovittelijan johdolla sujuvat.

Teollisuusliitto ja työnantajajärjestö Teknologiateollisuus jatkavat työriitansa sovittelua maanantaina. Teollisuusliitolla on ensi viikolla ohjelmassa myös mekaanisen metsäteollisuuden, kaivosalan ja kemian sektorin työkiistojen sovittelut.

Teollisuusliiton tiedotteen mukaan liiton hallitus totesi, että alkuviikosta järjestetty lakko sujui hyvin. Vientiteollisuuden kolmipäiväisessä lakossa oli mukana yhteensä noin 100 000 Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsentä.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla alkoi lakon jälkeen työnantajan asettama kuuden päivän työsulku. Työsulun aikana työnantaja estää työntekijöitä tulemasta töihin ja keskeyttää palkanmaksun työsulun ajaksi. Työnantajapuoli perustelee työsulkua työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamisella.

Kikyn perintönä lihava riita palkankorotuksista

Työmarkkinoilla odotetaan nyt Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden ratkaisua, jota pidetään koko liittokierroksen päänavaajana. Mahtiliitot kiistelevät enää palkankorotusten tasosta, mutta näkemysten välillä on ollut leveä kuilu. Neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erimielisyydet siitä, miten palkattomista kiky-tunneista luopuminen vaikuttaisi palkankorotuksiin.

Joulukuun alussa Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoesityksen, koska liiton mielestä tarjotut palkankorotukset olivat täysin riittämättömiä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja