Mainos

Valtakunnallinen keliakiaviikko alkaa

Alkavalla viikolla vietetään neljättä kertaa Suomen Keliakialiiton valtakunnallista keliakiaviikkoa. Eri puolilla Suomea järjestetään aiheeseen liittyviä tapahtumia toreilla, kirjastoissa, elintarvikeliikkeissä ja ravintoloissa. Keliakiaa sairastava ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä ravintoaineita.

-Keliakian tyypillisiä oireita ovat erilaiset vatsavaivat ja väsymys. Lisäksi saattaa tulla anemiaa ja kalkin imeytymishäiriöitä. Vakavimmillaan keliakia aiheuttaa luukatoa ja voi lisätä ohutsuolen imukudoskasvainten riskiä, selvittää lääket.tri Pekka Collin Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Collin huomauttaa, että keliakiaa ei voi hoitaa osa-aikaisesti tai 95-prosenttisesti.
-Gluteenitonta ruokavaliota tulee noudattaa tarkasti alusta lähtien. Huonosti hoidettu tai hoitamaton keliakia on terveysriski. Kun ruokavalio on tarkasti kunnossa, kohonnutta riskiä ei ole, Collin neuvoo.

Tarkkuutta tuoteselosteisiin

Keliaatikko joutuu korvaamaan gluteiinia sisältävät viljat maissilla, hirssillä, riisillä ja tattarilla, soijalla sekä gluteenittomilla jauhoseoksilla.
-On erityisen tärkeää, ettei keliaatikko jätä viljatuotteita pois ruokavaliostaan, vaan ne korvataan samassa määrin gluteenittomilla viljavalmisteilla, opastaa ravitsemusneuvoja Nanna Vuolteenaho Suomen Keliakialiitosta.
Suomalaisen pakkausmerkintälain mukaan vehnä, ohra, ruis ja kaura tulee aina ilmoittaa tuoteselosteessa omilla nimillään.
-Tuoteseloste on hyvä tarkistaa varsinkin uusien tai outojen tuotteiden kohdalla. Tuotteessa nimittäin voi olla gluteenipitoista raaka-ainetta, vaikkei sitä heti arvaisikaan, Vuolteenaho huomauttaa.
Gluteenipitoisia jauhoja käytetään leipien ja leivonnaisten lisäksi mm. joissakin makeisissa, jäätelöissä, kastikkeissa sekä einesruoissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.