Vältä valokuitukatumus: Älä osta sikaa säkissä, kun kuitukauppias soittaa ovikelloa

Älä osta valokuitukauppiaalta sikaa säkissä 4:43
Ilmaisia lounaita ei ole: Katso videolta, millaisista asioista kuluttajan tulee itse ottaa selvää, kun valokuitukauppias tarjoaa houkuttelevaa diiliä.

Valokuituverkon rakentaminen on monimutkainen ja pitkäkestoinen projekti. Yhteyden hankkiminen alueelle, jossa sitä ei vielä ole, edellyttää esimerkiksi omakotiasujalta sitoutumista sekä yllättävän paljon omaa tiedonhankintaa ja vaivannäköä, jos haluaa tietää tarkalleen, mihin on sitoutumassa.

Valokuitukaapeleita vedetään Suomessa maahan nyt kovalla tahdilla. Erityisesti etätöiden lisäännyttyä moni suomalainen on alkanut kiinnittää enemmän huomiota kodin tietoliikenneyhteyksien nopeuteen ja vakauteen.

Huikeilla nopeuslupauksilla markkinoituun valokuituyhteyteen investoiva kuluttaja ei kuitenkaan aina tiedä, mitä on ostamassa ja millaisiin asioihin sitoutumassa.

Kuluttajaliiton juristi Tiina Vyyryläinen sekä valokuituyhteyksiä rakentavan Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto vierailivat keskiviikkona Huomenta Suomessa kertomassa siitä, mitä kuluttajan on pidettävä mielessä valokuitua hankkiessaan.

Vyyryläisen mukaan valokuituyhteys ei ole kuluttajan näkökulmasta helposti hankittava hyödyke. Hän pitää ongelmallisena esimerkiksi sitä, että kuluttajan on sitouduttava hankintaan todella aikaisessa vaiheessa.

– Kuluttajilta otetaan ennakkositoumukset ennen kuin edes tiedetään, että rakentuuko se verkko sinne alueelle, Vyyryläinen huomauttaa.

Valokuitusen Kaunisto puolestaan muistuttaa, että valokuituverkko ja nettiyhteyden taloon tuova laajakaistayhteys ovat kaksi eri asiaa.

Mitä kuluttajan on otettava huomioon, kun valokuitukauppias soittaa ovikelloa? Millaisia sopimusmalleja kuluttajille tarjotaan ja missä kuluttajan on oltava erityisen tarkkana? Mitä Kaunisto tarkoittaa sillä, että "ilmaisia lounaita ei ole"? Yllä olevalla videolla keskitytään siihen, millaiset asiat jäävät valokuituyhteyttä harkitsevan kuluttajan omalle vastuulle.

Koko haastattelun voit katsoa alta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Valokuitua vedetään ennätystahtiin - mitä ostajan pitää huomioida? 9:44

Lue myös:

    Uusimmat