Valko-Venäjän diktaattori Lukashenkalta sapiskaa: "En halua nähdä täällä enää yhtään liettualaista tai suomalaista"

Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994: Presidentin etsintäkuuluttama toimittaja kertoo, minkälainen kaaos maan sisällä vallitsee 3:30
Valkovenäläinen toimittaja Hanna Liubakova kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, kuinka hatara on Lukashenkan ote kotimaassa.

Valko-Venäjää diktaattorin ottein lähes 30 vuotta hallinnut Aljaksandr Lukashenka kohahdutti jälleen lausunnoillaan. Tällä kertaa syyniin joutuivat suomalaiset ja liettualaiset yritykset.

Lukashenka uhkasi Valko-Venäjällä toimivia eurooppalaisia yrityksiä kansallistamisella.

Venäjän valtiollinen media Ria Novosti kertoi Lukashenkan sanoneen, ettei Valko-Venäjä enää tarvitse sijoittajia Liettuasta ja Suomesta, jotka ovat "luopuneet kaikesta täällä". Diktaattori viittasi ulkomaisiin hankkeisiin Valko-Venäjällä. Hän uhkasi kansallistamisella länsimaisia sijoittajia, jotka haluavat myydä Valko-Venäjällä sijaitsevaa omaisuutta.

Heinäkuussa Valko-Venäjän hallitus julkaisi luettelon 190 yrityksestä, jotka toimivat Valko-Venäjällä talouden eri aloilla. "Epäystävällisten" maiden sijoittajia kiellettiin luovuttamasta näiden yritysten osakkeita ja osuuksia.

Myöhemmin luetteloa laajennettiin jonkin verran. Nyt marraskuussa laajennettiin myös rajoituksia, jotka koskevat epäystävällisiksi luokitelluista maista peräisin olevia pörssiyhtiöiden sijoittajia. Liiketoiminnan uudelleenjärjestelyt ja niistä vetäytyminen kiellettiin Lukashenkan toimesta.

Lukashenkan lehdistötoimistoa lähellä oleva Telegram-kanava Pul Pervogo julkaisi videon presidentin lausunnosta, kun hän vieraili perjantaina Valko-Venäjällä Vitebskin alueella. Tässä sanatarkka käännös Lukashenkan lausunnosta:

– En halua nähdä täällä enää yhtään liettualaista, suomalaista ja muita. Tiedämme, miten he tulivat ja hylkäsivät kaiken, lähtivät. Nyt minulle kerrotaan – en halua nimetä mitään yrityksiä – että suomalaiset ovat karanneet ja liettualaiset juoksevat ympäriinsä etsimässä keinoja, joilla myydä yritys tuottoisasti. Heidän pitäisi siis tietää: kukaan ei myy mitään ulkomaisella pääomalla – se kansallistetaan. Siinä kaikki.

Kauppalehden mukaan isommista Valko-Venäjällä toimineista suomalaisfirmoista on vetäytynyt tai vetäytymässä ainakin Olvi, Ponsse, Kesko ja Kemira.

Lukashenka on tunnettu möläytyksistä ja kummallisista lausunnoistaan. Hänen varsin pitkän diktaattorikautensa aikana hänestä on tehty meemejä ja hauskoja videoita, joilla on koottu yhteen kaikki järkyttävimmät lausunnot. 

Viimeaikaisista Lukashenkan ulostulosta mainittakoon erikoinen ilmaisu Ukrainan sodasta.

– Osallistumme siihen, mutta emme tapa ketään, emmekä lähetä armeijaamme minnekään, Valko-Venäjän johtaja sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat