Valkovenäläisen toimittajan mukaan presidentti istuu kolmijalkaisen tuolin päällä: "Tuhoa yksikin jalka, tuhoa Lukashenka"

Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994: Presidentin etsintäkuuluttama toimittaja kertoo, minkälainen kaaos maan sisällä vallitsee 3:30
Hanna Liubakova kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, kuinka hatara on Lukashenkan ote kotimaassa.

Valkovenäläinen toimittaja ja aktivisti kertoo MTV Uutisten haastattelussa Valko-Venäjän vaikeasta poliittisesta tilanteesta ja siitä, miten Lukashenka voidaan suistaa vallasta.

Aljaksandr Ryhoravits Lukashenka, 68, on toiminut Valko-Venäjän presidenttinä yhtäjaksoisesti vuodesta 1994 asti. Lukashenka on valittu presidentiksi uudelleen viisi kertaa. Vaaleja on pidetty vahvasti vilpillisinä.

Vuonna 2020 Lukashenka valittiin edellisen kerran presidentiksi. Oppositioehdokas joutui pakenemaan ulkomaille. Viides valinta poiki maassa laajoja pitkään jatkuneita protesteja.

Lukashenka vastasi tähän voimalla. Presidentti aloitti mielenosoitusten hajottamiset voimakeinoin ja laajat pidätykset.

Ukrainan sota muutti tilannetta entisestään: Maan vaikean sisäpoliittisen tilanteen lisäksi mielenosoituksia aiheuttavat myös Ukrainan sota ja sen vaikutukset.

Hanna Liubakova pakeni maasta poliittisen vainon vuoksi

Kriitikoita ja oppositiota on pakotettu myös maanpakoon.

Yksi heistä on minskiläinen toimittaja ja aktivisti Hanna Liubakova, joka on ollut presidentin akilleen kantapää jo vuosia. Hän päätyi lopulta Lukashenkan etsittyjen listalle.

Liubakova asuu tällä hetkellä ulkomailla. Olinpaikkaansa hän ei voi turvallisuussyistä paljastaa.

– Rikostapaukseni mukaan olin osallisena vallankaappaussuunnitelmassa, josta voi saada enintään 12 vuotta vankeutta. En voi palata enää takaisin kotimaahani, minut pidätettäisiin välittömästi, Liubakova kertoo MTV Uutisille.

Liubakova arvioi Venäjällä olevan tällä hetkellä yli 1 300 poliittista vankia. Hänen mukaansa yli 50 000 ihmistä on pidätetty vuodesta 2020 lähtien hyvin heppoisin perustein.

Moni Liubakovan ystävä viettää myös aikaansa tällä hetkellä telkien takana.

– Määrä vastaa pientä kaupunkia. Ihmisiä on pidätetty, koska heillä on ollut valkopunaiset sukat jalassaan (värit ovat Valko-Venäjän historiallisen kansallislipun värit). Ukrainasta puhuminen on maassa kiellettyä, ja jos sinulla on sinikeltainen hiuspinni voit joutua pidätetyksi.

"Maatani hallitsee brutaali ja verinen diktaattori"

Liubakovan mukaan Lukashenka menetti otteensa kansaan lopullisesti edellisen vaalivoiton jälkeen vuonna 2020. Kansa kyllästyi ja tuki hävisi jokaisessa ikäryhmässä, sekä sosiaalisessa, ammatillisessa ja sukupuoliryhmässä.

– Hänelle ei jäänyt enää omia kannattajia. Lukashenka ei ole pystynyt enää tyydyttämään hyvin vihaista kansaa, eikä palauttamaan sen tukea. Hänen ainoat tukijat ovat hallituksen ihmiset, ja hänhän on rakentanut tätä hallitusta jo lähes 30 vuotta.

Liubakovan mukaan Lukashenkan viimeinen kortti on vain yksinkertaisesti tukahduttaa kansan tahto. Jotta hän saisi kansan aisoihin, hänen täytyy edelleen pidättää ihmisiä joka päivä. 

– Hän sinnittelee vielä erikoisjoukkojensa ja turvallisuuspalvelun ansiosta. Ihmisiä vakoillaan ja pidätetään mistä tahansa syystä. Meidän pitää ymmärtää, että Valko-Venäjä on tällä hetkellä totaalisessa sorron ja terrorin tilassa. Maatani hallitsee brutaali ja verinen diktaattori.

Putin ja Lukashenka: "He saattavat jopa vihata toisiaan"

Lukashenka tunnetaan Vladimir Putinin vankkumattomana kumppanina, joka ei ole hylännyt toveriaan sodan koukeroiden aikana.

Liubakova kertoo, että juuret heidän kumppanuuteen löytyvät vuosikymmenten takaa, kun Valko-Venäjän talouden siivet eivät kantaneet.

Maailmanpankki ei halunnut antaa lisää lainaa Valko-Venäjälle, koska se talouden uudistuminen ei vakuuttanut.

Lukashenka lähti hakemaan rahoitusta naapurimaalta. Viereltä löytyi vanha tuttu, iso Venäjä, jolta sai taloudellista rauhaa ja halpaa öljyä.

– Lukashenka pyysi Venäjältä rahaa vastineeksi halauksista ja uskollisuudesta. Venäjä ei odottanut heiltä uudistuksia tai vapautta. Putin taas tarvitsi vierelleen vahvan liittolaisen.

Liubakovan mukaan Putin ja Lukashenka jakavat tällä hetkellä saman mentaliteetin. Heidän ystävyydestään hän ei ole kuitenkaan varma.

– He saattavat jopa vihata toisiaan, mutta tämä ei olekaan mikään avioliitto.

Lukashenka istuu tällä hetkellä kolmijalkaisen tuolin päällä

Liubakova kuvailee Lukashenkan istuvan tällä hetkellä ikään kuin kolmijalkaisen tuolin päällä, joista yhdenkin jalan menettäminen voi suistaa hänet vallasta.

– Periaatteessa hänen vallan kulmakivet ovat tällä hetkellä silovikit, viranomaiset ja niiden komentoketju, sekä Vladimir Putin. Tuhoa yksikin jalka, tuhoat Lukashenkan.

Mutta miten Valko-Venäjän vaikea tilanne saadaan raukeamaan? Liubakova näkee tapauksessa monia skenaarioita, joista yksi olisi ihanteellinen.

– Ihanteellinen skenaario on se, että vallan eliitti hajoaa ja armeija liittyy oppositioon. Se on se hetki, kun neuvottelut alkavat.

Katso Liubakovan haastattelu MTV Uutiset Livessä yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat