Putinin lehdistötilaisuudessa näytölle ilmestyi erikoisia viestejä: "Älä hae enää uudelle presidenttikaudelle"

Putinin tv-puheen taustalla nähtiin erikoisia viestejä 0:42
Putinin tv-puheen taustalla nähtiin erikoisia viestejä.

Putinin pitämässä lehdistötilaisuudessa nähtiin yllättäen myös presidenttiä kritisoivia viestejä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija arvelee viestien olevan osa Kremlin käsikirjoitusta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti torstaina neljä tuntia kestäneen lehdistötilaisuuden. Tilaisuudessa medialla oli mahdollisuus esittää Putinille kysymyksiä periaatteessa mistä tahansa aiheesta. 

Todellisuudessa tilaisuus on hyvin tarkkaan käsikirjoitettu Kremlin toimesta eikä kysymyksiä saa esittää kuka tahansa.

Tilaisuutta seuranneet saattoivat kuitenkin kiinnittää huomiota tv-studion suurelle näytölle ilmestyneisiin hyvin kriittisiin kysymyksiin ja viesteihin. Asiaan kiinnitti huomiota myös Putinia kritisoinut entinen oligarkki, Mihail Hodorkovski

– Ilmeisesti se, joka suodattaa niitä (viestejä), on päästänyt joitakin epämiellyttäviä läpi, Hodorkovski kirjoittaa viestipalvelu X:ssä

Hodorkovski käy X:ssä läpi näytölle ilmestyneitä viestejä. 

– Milloin sota loppuu? Milloin taivaalla on rauha? Milloin rauhanneuvottelut alkavat?

– Virkamiehillä on tilejä ja omaisuutta ulkomailla, ja myös heidän lapsensa opiskelevat siellä. Miksi he välittäisivät Venäjän eduista, ja miten he voivat olla näin korkeissa asemissa?

– Miksi teidän todellisuutenne eroaa meidän todellisuudestamme?

– Miksi kenno munia maksaa Dagestanissa 550 ruplaa (~ 6 dollaria)?

– Jos Krim on osa Venäjää, miksi matkapuhelinverkkoni kytkeytyy verkkovierailuun ylitettyäni sillan Krimille?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kommentoi STT:lle, että viestejä oli niin monta, että olisi outoa, jos kyse olisi vahingosta tai hakkeroinnista. 

Todennäköisesti käsikirjoitettujen viestien oli ehkä tarkoitus luoda jonkinlaista illuusiota avoimuudesta, mutta Lassilan mielestä niiden perimmäinen tarkoitus jäi vähintäänkin hämäräksi.

Erikoisia viestejä nosti esiin viestipalvelu X:ssä myös BBC:n Venäjää seuraava toimittaja Francis Scarr.

– Älä hae enää uudelle presidenttikaudelle. Tee tilaa nuorille!

– Tätä kysymystä ei näytetä! Haluaisin tietää, milloin presidenttimme kiinnittää huomiota omaan maahansa? Meillä ei ole koulutusta, ei terveydenhuoltoa. Kuilu on edessä...

Lehdistötilaisuus noudatti muuten perinteiseen tapaan käsikirjoitettua tyyliä, kun muun muassa kaksi vuotta Donbassissa sotinut "sotasankari" kehui, kuinka "jokainen päivä tuo uusia menestyksiä". 

– En voi olla hämmästelemättä tätä käsikirjoituksen makua tässä. Mieleen tulee, että onko tämä kysymys tullut edes suorana, MTV:n ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki pohti tilaisuutta seuratessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat