Mainos

Välimeri-pankista ei päätöstä

EU:n pohjoiset jäsenmaat pysäyttivät Barcelonan EU-huippukokouksessa hankkeen erillisestä Välimeren kehityspankista. Välimeren hankkeille luodaan toistaiseksi oma rahoituskehys Euroopan investointipankin (EIP) suojissa.

Valtiovarainministerien myöhään eilen tekemä päätös vahvistetaan virallisesti kokouksen viimeisenä päivänä lauantaina. Pohjoismaiset tavoitteet nousivat esille, kun valtiovarainministerien keskustelussa Välimeripankista vaadittiin unionin ja EIP:n rahoitusavulle maantieteellistä tasapainoa.

Laaditun luonnoksen mukaan huippukokous tulee kehottamaan EU:n komissiota, ministerineuvostoa, jäsenmaita ja EIP:tä raivaamaan nopeasti tieltä tekniset ja taloudelliset esteet pohjoisen ulottuvuuden ympäristöhankkeilta.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) sanoi, että tästä pohjoismaiden neuvotteluissa tinkaamasta lupauksesta pidetään tiukasti kiinni.

-Siihen on oltava tyytyväinen, että nyt on selkeästi tunnustettu, että pohjoisen ulottuvuuden ympäristöhankkeiden rahoituksessa on ongelmia. Silloin voi myös edellyttää, että ongelmat ratkaistaan tavalla tai toisella, Niinistö sanoi tänään.

Rahasummista pohjoisen ulottuvuuden hankkeisiin ei puhuttu. Odottamassa rahoituksen järjestymistä on noin 13 hanketta, mm. vedenpuhdistuksen kehittämistä Kaliningradissa ja Baltian maissa. Suurista rahoista ei ole kysymys, mutta EU ja EIP eivät ole päässeet puusta pitkään niiden irrottamisessa.

Välimeri-pankista ei innostuta


Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel toisti tänään, että Välimeren rahoitus sopii parhaiten EIP:n alaisuuteen, eikä innostunut ajatuksesta perustaa sille omaa pankkia.

Ratkaisu mahdollisesta erillisestä EIP:n tytärpankista tehdään vuoden kuluttua. Rahoituskehys on kustannuksiltaan tehokas ratkaisu ja EIP:n kautta saadaan edullisin rahoitus, korosti Eichel.

Samaa mieltä ovat olleet myös pohjoismaat. EIP arvioi, että alueen maille voidaan antaa lainoja ja takauksia joka vuosi noin 2 miljardin euron edestä vuoteen 2006 saakka. Tähän asti Välimeren ohjelmien ongelma ei ole ollut rahapula, vaan rahojen saaminen käyttöön.

Hankkeiden käynnistyminen on ollut hidasta sekä EU:n että vastaanottajien puolella. Eichel muistutti samalla, että kysymys ei nyt ole pelkästään Välimeren alueesta.

-Aiomme vauhdittaa myös pohjoisia ympäristöhankkeita, Eichel muistutti.

EU:n pohjoisen ulottuvuuden hankkeita on hyväksytty mm. Göteborgin huippukokouksessa viime kesänä, mutta mm. vakuuksien ja rahoituksen irrottaminen on ollut eri syistä vaikeaa.

Pisimmälle on edistynyt hanke on Pietarin lounainen vedenpuhdistuslaitos, jota jo rakennetaan. Hankkeelta puuttuu tällä hetkellä vielä Venäjän rahoitus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.