Mainos

Välikysymys vanhusten hoidosta

Keskusta on jättänyt välikysymyksen vanhusten ja sairaiden hoidosta. Suurin oppositiopuolue kysyy, miten hallitus aikoo hoitaa vastuunsa tässä suhteessa.

Kysymyksessä viitataan hoitomäärärahojen niukkuuteen ja hoitohenkilökunnan työuupumukseen. Keskustan kansanedustajat muistuttavat, että hallitusmuodon mukaan julkinen valta vastaa sosiaali-, terveys- ja opetuspalveluista. Kuntien tehtävänä on järjestää palvelut ja valtiovallan tehtävä on pitää huolta siitä, että kunnilla on siihen taloudelliset edellytykset.

Välikysymyksessä syytetään hallitusta tästä valtion vastuusta lipeämisestä. Rahoitusta on viime vuosina vähennetty oleellisesti. Hoitopalvelujen nykytila osoittaa keskustan näkemyksen mukaan hyvinvointivaltion perusteiden järkkyneen. Välikysymyksen perusteluissa korostetaan, että sairaanhoidossa odottaa 130000 potilasta leikkausta. Hoidon tasosta ja potilasturvallisuudesta on jouduttu tinkimään henkilökunnan vähäisyyden vuoksi. Työntekijät kärsivät työuupumuksesta. Erityisen turvattomaan asemaan ovat keskustan eduskuntaryhmän mielestä joutuneet vanhukset.

"Kunnat ajautuvat pysyvään kriisiin"

Välikysymyksessä huomautetaan, että hallitus heikentää kuntien taloudellista asemaa edelleen lähes miljardilla markalla. Monet kunnat ajautuvat pysyvään kriisiin ja joutuvat vuosi vuoden jälkeen elämään velkarahalla.
-Lipposen hallituksen politiikalla lomautukset ja irtisanomiset jatkuvat, jonot sairaaloihin ja terveyskeskuksiin kasvavat, toimeentulotuen jonot pitenevät ja vanhustenhuollon taso laskee, keskusta päättelee.

Keskustan ryhmänjohtaja Aapo Saari perusteli välikysymyksen ajankohtaa sillä, että keskustelu on syytä käydä ennen valtion talousarvion palautekeskustelua ja kuntien budjettien lukkoonlyömistä. Hänen mielestään hallitukselta odotetaan jonkinlaista viestiä siitä, miten jatkossa aiotaan toimia.

Lipponen kaipasi rahoitusesityksiä

Välikysymyskeskustelu käydään eduskunnassa todennäköisesti ensi viikolla. Jonkinlainen varaslähtö otettiin jo torstain kyselytunnilla. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) katsoi, ettei oppositiolla ole esitettävänään mitään vaihtoehtoja, vaikka se toivoo rahaa useisiin erilaisiin tarkoituksiin. Hän kyseli, mistä keskusta löytää budjettikäsittelyssä varat esittämiinsä miljardien markkojen menolisäyksiin. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) vakuutti, että kuntasektorin leikkauslinja on lopetettu ja kunnille on annettu mahdollisuus mm. maksupolitiikallaan vaikuttaa itse omiin asioihinsa.

Niinistö sanoi havainneensa kiertäessään Suomea, että esimerkiksi liikuntapaikat ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Veikkaukselta pyydetään Niinistön mukaan rahaa aikamoiseen luksusrakentamiseen. Rakennusten ylläpito maksaa "ja siellä on väkeä kyllä huomattavat määrät". Niinistö kysyi, kannattaisiko kunnissa käydä perustavaa laatua olevaa keskustelua siitä, mikä on kunnan perustehtävä. -Vanhusten huoltoon olisi varmasti syytä panostaa enemmän ehkä jonkin toisen toiminnan kustannuksellakin, hän huomautti. Lipposen hallitus on aiemmin vastannut yhdeksään välikysymykseen. Keskusta on ollut aloitteentekijänä seitsemässä ja kristillinen liitto kahdessa kysymyksessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.