Vakuutus tuskin korvaa, jos teet auton ratissa tämän virheliikkeen – kustannukset nousevat helposti tuhansiin euroihin

Harvinainen talvitulva piinaa Etelä- ja Länsi-Suomea – bussi juuttui lätäkköön 1:09
Harvinaiset talvitulvat piinaavat osaa Suomesta. Bussikin juuttui lätäkköön Helsingissä.

Autoilijoiden on syytä välttää syviin lätäköihin ajamista, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa vedestä johtuvaa moottorivauriota.

Millään autolla ei pidä ajaa niin syvään veteen, että vettä voi päästä moottoritilaan. Konepellin alla sijaitsee paljon herkkiä tunnistimia sekä muun muassa laturi ja sähköjärjestelmän liittimiä.

– Vesi voi kulkeutua imuilman mukana sisälle moottoriin ja aiheuttaa kalliin moottorivaurion. Myös nopea lämpötilan vaihtelu, kuuman moottorin joutuessa kosketuksiin kylmän veden kanssa, saattaa aiheuttaa vaurioita, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoitti tiedotteessa viime vuonna.

Vaikka paikallaan seisova vesi ei auton moottoritilaan ylettyisikään, saattaa vastaan tai edellä ajava auto aiheuttaa aallon, joka voi pahimmassa tapauksessa yltää moottoritilaan asti.

Vakuutus ei todennäköisesti korvaa

Vakuutusyhtiöiden korvauskäytönnöt vaihtelevat, mutta veteen ajamisesta seurannut tekninen vika ei pääsääntöisesti kuulu vakuutusten piiriin.

Esimerkiksi vuonna 2012 vakuutuslautakunta antoi ratkaisunsa tapauksessa, jossa autoilija oli ajanut Mercedes-Benzillään Helsingin keskustassa niin syvään vesilammikkoon, että muun liikenteen nostattama aalto oli päässyt auton moottoritilaan ja aiheuttanut välittömän moottorivaurion.

Auton omistaja haki korvausta kaskovakuutuksesta, mutta hakemus hylättiin vakuutusehtoihin vedoten, ja ainoastaan hinauskulut korvattiin.

Jos vahinko on aiheutunut vedestä kuljetettaessa ajoneuvoa veden peittämällä tiellä, vahinkoa ei vakuutusyhtiön mukaan voida korvata vakuutuksesta. Vakuutetun huolimattomuudella tai vahingon äkillisyydellä ja ennalta arvaamattomuudella ei ole ehdon soveltamisen kannalta merkitystä.

– Vakuutuslautakunta pitää selvitettynä, että tie vahinkopaikalla on ollut kauttaaltaan veden peitossa. Tällaisessa tilanteessa vakuutusyhtiö voi tehokkaasti vedota rajoitukseen, joka koskee ajoneuvon kuljettamista veden peittämällä tiellä, vaikka autoa vahingoittava vesimassa olisikin viime vaiheessa muun liikenteen nostattama. Vahinko rajautuu vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle, vakuutuslautakunta totesi tuolloisessa ratkaisussaan.

Ilmanottoaukon kautta moottoriin päätyvä vesi aiheuttaa tällaisessa tilanteessa tyypillisesti tuhansia euroja maksavan moottorivaurion.

– Laajakaan kaskovakuutus ei korvaa veden aiheuttamaa vahinkoa, kun ajoneuvoa kuljetetaan veden peittämällä tiellä tai alueella. Yleisin syy tulvaveteen ajamiselle on, että kuljettaja olettaa lammikon olevan matalampi kuin se oikeasti onkaan, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander muistutti yhtiön tiedotteessa lokakuussa.

Lähteet: Autoliitto, FINE, OP

Lue myös:

    Uusimmat