Mainos

Vakuusrahaston valvojat vaativat Sundqvist-sopimuksen purkua

Valtion vakuusrahaston valtuusto katsoo, että ex-pankinjohtaja Ulf Sundqvist sai erityiskohtelun vahingonkorvaustensa järjestelyissä. Valtuuston puheenjohtajan kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.,) mukaan sopimus on purettava, koska valtiolla on oltava tämäntyyppisissä ratkaisuissa selkeä linja.

Valtuusto päätyi tänään esittämään pitkän käsittelyn jälkeen, että Sundqvistin kanssa tehty sopimus noin 15 miljoonaan markkaan nousevien korvausten kohtuullistamisesta 1,2 miljoonaan markkaan pitäisi purkaa. Pankkitukea koskevat tärkeät ratkaisut pitäisi valtuuston mielestä jatkossa tehdä valtioneuvoston tasolla.

Lähinnä kansanedustajista koottu valtuusto suosittaa, että sopimuksen purkamisesta pyrittäisiin ensisijaisesti sopimaan Sundqvistin kanssa. Jos tämä ei ole mahdollista, pitää selvittää muut mahdollisuudet sopimuksen purkamiseen.

Päätös perustui Sundqvistin tietoihin

Valtuusto totesi, että Arsenal-Sillan ja vakuusrahaston hankkimat selvitykset Sundqvistin varallisuudesta perustuvat pääosin hänen itsensä antamiin tietoihin eikä niitä selvitetty riittävän kattavasti ennen sovintoratkaisun tekoa. Lisäksi sovintosummaan päätymiseen ovat vaikuttaneet velalliseen liittyvät perintävaikeudet.

Valtuusto katsoo päätöksessään, että Sundqvistin kanssa tehty sopimus "poikkeaa olennaisesti valtion vakuusrahaston aiemmin hyväksymistä ja soveltamista periaatteista pankkioikeudenkäyntien sovintoratkaisujen osalta".

Valtuuston mukaan ero on siinä, että valtion saatavan pääomamäärää ei ole tähän mennessä soviteltu yhdessäkään ratkaisussa. Valtuuston jäsenen kansanedustaja Anneli Jäätteenmäen (kesk.) mielestä yleisen linjan mukainen sovintosumma olisi Sundqvistin tapauksessa ollut 5,7 miljoonaa markkaa. Kyseinen summa on se, jonka oikeus arvioi Sundqvistin aiheuttamaksi vahingoksi vuosina 1990-92 tehdyistä luottopäätöksistä. Tehdyn sopimuksen purkamisen jälkeen mahdollinen uusi sopimus olisi siten tehtävä vähintään sillä summalla.

Aiemmin eli muissa tapauksissa vakuusrahasto on valtuuston mukaan sovitellut tuomioistuimen päätöstä vain siten, että vastuu on muutettu solidaarisesta vastuusta pääluvun mukaiseksi vastuuksi. Lisäksi eräissä tapauksissa myös viivästyskorkoa on soviteltu tai siitä on luovuttu kokonaan.

Sundqvist hyötyi itse luottopäätöksistä

Vakuusrahaston valtuusto toteaa yhdeksi erityispiirteeksi Sundqvistin tapauksessa myös sen, että tämä on itse hyötynyt valtiolle taloudellisia menetyksiä aiheuttaneista luottopäätöksistä.
-Sundqvist on saanut henkilökohtaista hyötyä ja silti on menty sovintoratkaisuun. Ja hyöty on suurempi mitä sovittelun markkamääräinen arvo, sanoi valtuuston jäsen,kansanedustaja Kyösti Karjula (kesk.).

Sundqvistin sovintopäätöksen tehneen eronneen ministeri Arja Alhon (sd.) toimia vakuusrahaston valtuusto ei erikseen arvioi. Myöskään Arsenal-Sillan toimia ei arvioida.

Jatkon valtuusto jättää viranomaisille. Kanerva uskoi, että parin päivän sisällä selviää, aikovatko viranomaiset jatkaa tutkimuksia. Valtuuston jäsenen kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) mukaan oikeustoimilaista löytyy säännökset sopimuksen purkamisesta. Silloin pitää selvittää sopimuksen perusteet eli antoiko Sundqvist vääriä tietoja sopimuksen tekohetkellä.

Lipponen: Täytyy olla vahvat perusteet

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) suostui kommentoimaan vain niukasti vakuusrahaston valtuuston kantaa, jonka mukaan Ulf Sundqvistin kanssa tehty sopimus pitäisi purkaa.
-Jos tällaista edellytetään, siihen täytyy olla vahvat perusteet ja oikeudelliset edellytykset. Ei riitä pelkästään poliittinen näkemys, Lipponen sanoi.

Pääministeri perusteli niukkasanaisuuttaan sillä, ettei hän ollut ehtinyt tutustua hetkeä aikaisemmin julkistettuun vakuusrahaston valtuuston päätökseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.