Mainos

Väkivaltauutiset huolestuttavat Punaisenmeren lomakohteissa

Tunnelma Egyptin suositussa Punaisenmeren rantakaupungissa Sharm El Sheikhissä on rauhallinen ja optimistinen, mutta uutiset Pohjois-Egyptin ja Siinain pohjoisosien väkivallasta masentavat matkailualan työntekijöitä.

Kameli löntystää Sharm El Sheikhin rantakadulla turistien lomassa. Kamelin selässä istuva beduiini Salama Salem yrittää turhaan houkutella matkailijoita täydenkuun kameliratsastukselle rantahietikolle.

– Matkoja myydään nyt halvalla ja ihmiset eivät käytä paljoa rahaa oman hotellinsa ulkopuolella. Ansaitsen vain kymmenen prosenttia siitä, mitä sain ennen vallankumousta, Salem sanoo.

Naama Bayn rannan kävelykatua reunustavat ravintolat ovat auki, mutta vain harvassa on asiakkaita. Ihmisiä on kuitenkin liikkeellä enemmän kuin viime kesänä vastaavaan aikaan.

– Turistiministerin idea lähettää livekuvaa rantakaupungeista ei ole huono. Kun ihmiset näkisivät, että kaikki on normaalia, heitä ei pelottaisi matkustaa Egyptiin, Salem sanoo.

Väkivaltauutiset syövät matkailua

Rantakahvilassa vesipiippua polttava Dimitriksi esittäytyvä venäläismies on Sharm el Sheikhissä lomalla jo kolmatta kertaa kahden vuoden sisällä.

– Hyvä vaan kun mellakoivat, sillä se tarkoittaa halpoja matkoja. Täällä Punaisenmeren rannalla ei ole ollut mitään väkivaltaa eikä edes isoja mielenosoituksia. Kertaakaan ei ole pelottanut, hän sanoo.

Rantakadulla meriretkiä myyvä Imad Ahmed hehkuttaa edelleen riemua presidentti Mursin syrjäyttämisestä.

– Mursi ja Muslimiveljeskunta olisivat tuhonneet Egyptin turismin kokonaan. Mursin lähtö oli juhlan aihe, Ahmed sanoo.

Viimeisimmät uutiset väkivallasta Pohjois-Siinailla sekä Kairossa ja muissa Pohjois-Egyptin kaupungeissa synkistävät Ahmedin leveän hymyn.

– Jokainen väkivaltauutinen vähentää matkailijoita. Pohjois-Siinain levottomuudet eivät kosketa meitä täällä Siinain eteläosissa, mutta miten matkailijat ymmärtäisivät sen?

Hotellit parhaimmillaan lähes puolillaan

Sharm El Sheikin hotelleissa asiakkaita on enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

– Käyttöaste on nyt noin 30–40 prosenttia ja parhaimpina viikkoina jopa 50 prosenttia. Kesä on muutoinkin matalasesonkia. Odotamme tilanteen paranevan syksyllä ja ensi talvikauden aikana, kertoo Naama Bayn kansainvälisessä hotellissa varauspäällikkönä työskentelevä Mohammed Ibrahim.

Ibrahim toivoo, että Pohjois-Euroopan matkailijat tulisivat Punaisenmeren lomakohteisiin myös kesällä.

– Italialaiset ovat perinteisesti ympärivuotisia turisteja, samoin venäläiset. Jos täällä ei ole kesällä liian kuuma venäläisille, mikseivät myös suomalaiset voisi matkustaa tänne kesällä, Ibrahim kysyy.

Vuoden 2013 tavoite 13 miljoonaa matkailijaa

Matkailu on Egyptin valtion tärkein tulonlähde Suezin kanavamaksujen ja ulkomailla työskentelevien egyptiläisten kotimaahan lähettämien rahojen lisäksi. Vallankumousta edeltänyt vuosi 2010 oli Egyptin matkailun ennätysvuosi, jolloin maassa vieraili 14,7 miljoonaa turistia.

Viime vuonna Egyptissä vieraili 12 miljoonaa turistia. Turistiministeri Hisham Zaazou uskoo tänä vuonna päästävän 13 miljoonaan turistiin.

Egyptin turisteista 73 prosenttia tulee Euroopasta. Egyptissä vieraili viime vuonna noin 41 000 suomalaista, mikä on yli puolet vähemmän kuin ennätysvuoden 93 000 suomalaismatkailijaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.