Mainos

Väkivaltaisuudet varjostivat turvaneuvotteluja Lähi-idässä

Väkivaltaisuudet ovat varjostaneet Israelilaisten ja palestiinalaisten turvallisuusneuvottelujen edistymistä.

Israelilaiset ja palestiinalaiset aloittivat tänään illalla turvallisuusneuvotteluiden uuden kierroksen Yhdysvaltain erityislähettilään Anthony Zinnin välityksellä. Tuoreet väkivaltaisuudet varjostivat kuitenkin Zinnin rauhanponnisteluja. Israelin radion mukaan neuvottelut olivat illalla meneillään Tel Avivin lähellä. Muita yksityiskohta radio ei kertonut.

Neuvottelujen onnistumista pidetään ratkaisevana myös sen kannalta, päästääkö Israel palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin matkustamaan Arabiliiton huippukokoukseen Beirutiin. Saudi-Arabian rauhanaloite on esillä huippukokouksessa, ja monen arabimaan mielestä Arafatin läsnäolo olisi ratkaisevan tärkeää kokoukselle.

Turvallisuusneuvottelut tähtäävät Israelin ja palestiinalaisten väliseen tulitaukoon CIA-johtaja George Tenetin hahmotteleman suunnitelman pohjalta. Neuvottelujen edellinen kierros päättyi perjantaina ilman merkittäviä tuloksia.

Ainakin kuusi ihmistä sai surmansa tänään jatkuneessa verenvuodatuksessa. Israelin armeijan joukot ampuivat neljä aseistautunutta miestä, jotka yrittivät tunkeutua Jordaniasta eteläiselle Golanin alueelle, kertoivat armeijan lähteet. Länsirannalla palestiinalaiset miehet ampuivat nuoren juutalaisen naisen, joka oli matkalla työpaikalleen. Al Aksan marttyyrien prikaatit ilmoittautui surmatyön tekijäksi. Yksi palestiinalainen sai vähän myöhemmin surmansa israelilaisten luodeista, kun israelilaissotilaat olivat etsimässä siirtokuntalaisen naisen surmaajia.

Sharon asetti ehtoja Arafatin matkalle

Pääministeri Ariel Sharon sanoi tänään, ettei Arafat pääse matkustamaan ulkomaille, jos hän ei tee enemmän palestiinalaisten ääriainesten suitsimiseksi.

Palestiinalaislähteiden mukaan Arafat on halukas matkustamaan huippukokoukseen. Tulitaukoneuvotteluissa mukana oleva palestiinalaisedustaja Mohammed Dahlan sanoi kuitenkin, että Arafat mieluummin luopuu matkasta kuin hyväksyy epäoikeudenmukaisia ehtoja tulitauolle.

Palestiinalaisministeri Nabil Shaath kertoi tänään illalla Arafatin kanssa keskusteltuaan, että Arafatin huippukokoukseen osallistumisen mahdollisuudet näyttivät olevan vain 10 prosentin luokkaa. - Kansainvälinen painostus voisi kuitenkin muuttaa asian, Shaath huomautti.

Mahdollisena on myös pidetty, että Arafat tapaisi varapresidentti Dick Cheneyn ennen Beirutin huippukokousta. Cheney sanoi kuitenkin pitävänsä tätä vaihtoehtoa epätodennäköisenä, koska Arafat ei hänen mukaansa ole täyttänyt tapaamiseen vaadittavia ehtoja.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres arvioi tänään, että israelilaisten ja palestiinalaisten tulitauolle on olemassa hyvät mahdollisuudet. -Tänään (sunnuntaina) voi hyvinkin olla ratkaiseva päivä. Toivon, että saamme sopimuksen aikaiseksi, sanoi Kiinaan vierailulle saapunut Peres.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.