Väitöstutkimus: Sanomalehti pitää pintansa

Uutisten siirtyminen verkkoon ja lehtitalojen panostaminen nettijulkaisuihin ei muuta perinteisten paperisanomalehtien asemaa.

Mediassa eletään nyt murrosvaihetta, missä 1900-luvulla kehittynyt sanomalehtirakenne on muuttumassa. Päivän uutiset löytyvät lehtien verkkosivuilta, mutta kokonaiskuvan maailman tapahtumista saa edelleen parhaiten painetusta sanomalehdestä, sanomalehtien ulkoasun ja rakenteiden kehitystä tutkinut Ilta-Sanomien ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen toteaa.

Sanomalehtien muutoksesta kertoo se, että 2000-luvun alussa lähes kaikki suomalaiset sanomalehdet ovat tehneet ulkoasu-uudistuksia. Perinteisen journalistisen hierarkian rinnalla sanomalehdissä korostuu yhä voimakkaammin visuaalisuus.

- Juttua suunniteltaessa mietitään, että mistä saisi hyvän kuvan, Pulkkinen kertoo.

Lehtiä luetaan nykyään usein selailemalla, poimitaan tietoa hajanaisesti. Kun lehden taitossa huomiota saa kuvauksellisesti näyttävä juttu, saattavat toimittajien mielestä tärkeämmät aiheet jäädä vähemmälle huomiolle. Liikaa visuaalisuuteen keskittyvä ulkoasu saattaa tehdä lehden rakenteesta pirstoutuneen. Pirstoutumista voi aiheuttaa myös tiukat osastojaot.

Vahvuutena taustoittaminen

Pulkkisen mukaan lehdissä voitaisiin panostaa siihen, että päivän pääuutiset erottuisivat ja löytyisivät lehdestä nykyistä selvemmin. Perinteisten lehtien uhkana ovat lukijat, jotka ovat tottuneet seuraamaan päivän otsikoita verkosta, eivätkä koe saavansa painetuista lehdistä vastinetta rahoilleen.

Pulkkinen vertaa verkkolukijoita iPod-sukupolveen, joka kokonaisen albumin sijaan hankkii vain sen tietyn musiikkikappaleen.

Sanomalehtien vahvuus on kokonaiskuvan ja taustoittavien uutisten tarjoaminen. Pulkkisen mukaan sanomalehtien ei tule unohtaa paperiversioiden kehittämistä.

- Lehti ei ole menetetty. Vielä on paljon kehitysmahdollisuuksia tehtävissä. Jos haluaa taustoittavaa tietoa, niin sanomalehti on edelleen se media.

Hannu Pulkkisen sanomalehtien rakenteita käsittelevän väitöskirjan tarkastus on Jyväskylän yliopistossa huomenna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat