Väitöskirjantekijän solvaustuomio nurin

Tampereen käräjäoikeus on hylännyt väitöskirjan tekijää vastaan nostetun solvaussyytteen. Samalla kaatui vaatimus Kuopion yliopistossa tarkastetun väitöskirjan hävittämisestä.

Asianomistajana jutussa oli turkulainen psykiatri. Syytettä ajoi Tampereen kihlakunnansyyttäjä. Väitöskirja oli painettu tamperelaisessa kustantamossa, minkä vuoksi juttu käsiteltiin Tampereen käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus antoi jutussa kansliatuomion tänään. Osapuolet eivät ainakaan saman päivän aikana ilmaisseet tyytymättömyyttään päätökseen. Syytteen hylkäämisen vuoksi todistelu- ja avustuskustannukset maksetaan valtion varoista. Ne nousevat noin 40 000 markkaan.

Syyte koski helsinkiläisen yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Stålströmin väitöskirjaa Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu.

Väittelijä käytti tutkimuksessaan turkulaisen psykiatrin artikkelia esimerkkinä vanhentuneista, homoseksuaalisuuden sairaudeksi leimaavista käsityksistä. Artikkelin kirjoittaja piti lainauksia virheellisinä ja loukkaavina.

Syyttäjä vaati solvausvälineenä käytetyn väitöskirjan tuhoamista käyttökelvottomaksi. Tutkimuksesta oli otettu liki 600 kappaleen painos.

"Tieteellistä keskustelua"

Käräjäoikeuden mukaan Stålströmin kritiikki kohdistuu turkulaisen psykiatrin kirjoittamaan artikkeliin eikä hänen persoonaansa.

-Kunnianloukkaussäännöt sallivat sellaisen tieteellisen kritiikin käytön, joka on kritiikin kohdetta halventavaa, sillä edellytyksellä, että kritiikin tarkoituksena ei ole loukata tutkijan kunniaa.

-Hyväksytty väitöskirja on tiedettä ja siinä käyty keskustelu tai väittely on tieteellistä, käräjäoikeus perustelee. Päätös on kutakuinkin linjassa pääkäsittelyssä todistajina kuultujen vastaväittäjien käsitysten kanssa.

Vastaväittäjät professori Elina Haavio-Mannila ja dosentti Tuija Pulkkinen todistivat, että tieteentekijät joutuvat usein nielemään näkemyksiään loukkaavia perusteluja. Vastaperusteluille on omat tieteelliset fooruminsa.

Stålströmin asianajaja Matti Wuori piti syytettä ainutlaatuisena ja tieteen vapauteen puuttuvana.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat