Mainos

Väitös: Kansalliset TV-yhtiöt pärjänneet satellittikanavien paineessa

Kaapeli- ja satelliittikanavat tai video eivät juuri ole horjuttaneet yleisradiotelevision asemaa Suomessa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan televisiojärjestelmä säilyi yllättävän muuttumattomana viime vuosikymmenen lopulta 1990-luvun puoliväliin.

Tänään Tampereen yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassaan Heikki Hellman tarkastelee televisiotoiminnan markkinoiden ja ohjelmiston muutosta vuosina 1988-1996. Vakiintuneita yleisradioyhtiöitä ovat suojanneet sekä viestintäpolitiikassa noudatettu 'kulttuurinen nationalismi' että toimialan tarkoin kontrolloitu liberalisoituminen ja rajoitettu kilpailu.

Vaikka vakiintunut tv-järjestelmä ei ole suuresti muuttunut, ohjelmatuotannossa Yleisradion ja MTV:n monopoli on kuitenkin murtunut. Niiden päätöksentekoa on muutettu aiempaa liiketoimintalähtöisemmäksi ja yleisöhakuisemmaksi. Molemmat kuitenkin korostavat julkisen palvelun rooliaan, joskin eri argumentein.

Viihde ei ole syrjäyttänyt informatiivista ohjelmia, mutta informaatio on keventynyt. Amerikkalaistuminen ei ole edennyt, vaan kotimainen ohjelmisto on jopa lujittanut asemiaan kaikilla tv-kanavilla. Kanavauudistuksen jälkeen Ylen ja MTV:n ohjelmisto on jonkin verran samanlaistunut. Kansainvälisesti katsoen varsinkin Ylen ohjelmatarjonnan monipuolisuus on huippuluokkaa.

Suomessa kaupallista tv-toimintaa ei edelleenkään nähdä julkisen vihollisena vaan yhtenä sen rahoitusmuodoista. Tämä on Hellmanin mukaan suojannut pienen maan televisiotoimialaa ja varjellut sitä kovan kilpailun haitoilta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.