Väitös: Hiilihydraattien suosiminen pienentää diabetesriskiä

Kovan rasvan ja eläinproteiinien korvaaminen hiilihydraateilla pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan hiilihydraattien aiheuttamalla verensokerin kohoamisella ei näytä olevan vaikutusta taudin puhkeamiseen, vaikka verensokeri nousisi jyrkästi niin sanotuista nopeista hiilihydraateista, kuten leivästä.

– Mieluummin kannattaa syödä hiilihydraatteja kuin kovaa rasvaa. Kovan rasvan vähentäminen on kakkostyypin diabeteksen kannalta edullista, sanoo tutkija Minna Similä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hänen mukaansa vielä johdonmukaisempaa näyttöä on saatu runsaan proteiinin syönnin haitallisuudesta.

– Niillä, jotka syövät enemmän proteiinia, on isompi kakkostyypin diabeteksen riski.

Similän mukaan hiilihydraattien laadulla on toki merkitystä, vaikka pelkän verensokerin kannalta niitä ei voi luokitella hyviin ja huonoihin.

Hän muistuttaa, että täysjyvävilja ja runsas ravintokuidun saanti suojaavat kakkostyypin diabetekselta. Niiden suojaava vaikutus perustuu todennäköisesti muuhun kuin verensokeriin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat