Turhautunut tytär avautuu HS:n mielipidepalstalla: "Miksi omista vanhemmistaan ei voi ottaa eroa?"

Helsingin Sanomien yleisöosastolla julkaistussa kirjoituksessa nostetaan esiin kysymys aikuisen lapsen velvollisuuksista vanhempaansa kohtaan tilanteessa, jossa vanhempi ei ole koskaan hoitanut velvoitteitaan lastaan kohtaan.

Nimimerkki "Tytär vain paperilla" kertoo, ettei hänen isänsä juuri osallistunut hänen elättämiseensä tai kasvattamiseensa enää sen jälkeen kun tytär täytti puoli vuotta.

Äidinkin apu ja tuki oli vähäistä, niinpä nimimerkki muutti 14-vuotiaana sukulaisten nurkkiin, hankki koulutuksen, ammatin, oman kodin ja perheen. Tässä vaiheessa isä muisti, että hänellä on tytär, jolta alkoi lainata rahaa. Tosin hän ei koskaan maksanut lainojaan takaisin.

Lopulta nimimerkki väsyi isäänsä, lakkasi lainaamasta rahaa ja rajoitti myös jatkuvaa puhelinyhteyttä.

Vastentahtoisesti vastuussa isänsä jäämistöstä

Isä kuoli ja yhtäkkiä tytär vastasi kaikesta isänsä jälkeen jättämästä, siis velkojen järjestelyistä, rähjäisen vuokra-asunnon tyhjentämisestä, perunkirjoituksesta ja luonnollisesti hautajaisista.

– Yritin monelta taholta selvittää, miten voisin kieltäytyä perunkirjoituksesta ja asunnon tyhjentämisestä, koska tämä kaikki tuntui kohtuuttomalta vaatimukselta minua kohtaan.

– Mitään ulospääsyä ei kuitenkaan ollut. Isäni asunnon kunnallinen vuokranantaja uhkasi minua 4 000 euron laskulla, jos minulla ei ole esittää heille perukirjaa, jossa isäni todetaan varattomaksi.

Tytär pitää tilannetta kohtuuttomana ja toivoo, että tällaisiin tapauksiin puututan.

– Hautajaiskahvitusten lisäksi maksettavakseni tuli myös asianajajan kulut perunkirjoituksesta, koska rahkeeni eivät riittäneet mitenkään isäni lukuisten velkojen selvittelyyn. 

Lue myös:

    Uusimmat