Vain yksi läheisistä vastusti Joel Harkimon hurjaa purjehdusprojektia: "Sanoi, että et lähde"

Joel Harkimo kertoo isosta päätöksestään Viiden jälkeen -ohjelmassa 10:42
Joel Harkimo kertoo isosta päätöksestään Viiden jälkeen -ohjelmassa

Joel Harkimo on tullut tunnetuksi yrittäjänä, mediapersoonana ja kaupunginvaltuutettuna. Perjantaina 9. helmikuuta hän pudotti jymyuutisen. Harkimo on nimittäin elämänsä isoimman haasteen edessä: Hän aikoo purjehtia yksin maailman ympäri. Kyseessä on maailmankuulu Golden Globe Race.

Joel Harkimon isä Harry ”Hjallis” Harkimo tunnetaan poliitikon ja liikemiesuransa lisäksi siitä, että hän purjehti 1986–1987 yksin kilpaa maailman ympäri.

Nyt hänen vanhin poikansa Joel on ilmoittanut suuntaavansa niin ikään äärimmäisen haastavalle yksinpurjehdukselle.

Nuorempi Harkimo perustelee päätöstään juuri sillä, että purjehdus on kuulunut olennaisena osana elämään pienestä asti.

– Faija on purjehtinut kolme kertaa maailman ympäri ja ensimmäisen suomalaisena yksin. Setäni on purjehtinut ja tädin mies on purjehtinut. Olen kasvanut purjehtijoiden ympärillä ja se on aina ollut unelmana, että joku päivä minäkin purjehdin maailman ympäri, Harkimo kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Golden Globe Race -purjehduskilpailua pidetään yhtenä vaativimmista kilpailuista. Maapallon ympäri seilataan yksin ilman moderneja laitteita ja apukeinoja.

Seuraavan kerran purjehtijat suuntaava merille kilpailussa vuonna 2026, jolloin Harkimokin suunnittelee olevansa mukana.

– Totta kai minua hirvittää. Jos sanoisin, että se on läpihuutojuttu, niin valehtelisin. Se vaatii todella paljon valmistautumista, töitä ja harjoittelua. 

– Laitan kaiken likoon seuraavat kaksi ja puoli vuotta, että unelmani onnistuu. Hyvällä valmistautumisella se voikin onnistua, Harkimo kertoo.

Jokerit-hankkeen kariutuminen vaikutti

Vuoden 2022 keväällä KHL:stä vetäytynyt Helsingin Jokerit ajautui tuuliajolle, kun seura irtautui Venäjän liigasta.

Joel Harkimo oli mukana paljon uutisoidussa Jokereiden kotimaan kiekkokentille suunnatussa paluuhankkeessa – tai toisessa niistä.

Joel Harkimo ilmoitti kuitenkin monien vaiheiden jälkeen perääntyvänsä projektista.

Jokerit-projektin kariutuminen kuitenkin tarkoitti, että aikaa löytyikin toisen unelman suunnittelulle, eli purjehdukselle.

– Olen kasvanut Jokereiden ympärillä ja se on minulle todella rakas seura. Kun se homma ei onnistunut, niin lähdin toteuttamaan toista unelmaani.

– Nyt kun katson taaksepäin, niin olen ihan tyytyväinen. En olisi tässä lähdössä purjehduskilpailuun, jos Jokerit olisi onnistunut, Harkimo pohtii.

Yli puolen vuoden yksinäisyys

Edellisen viime vuonna päättynen Golden Globe Race -purjehduskilpailun voitti etelä-afrikkalainen purjehtija Kirsten Neuschäfer – kautta aikain ensimmäisenä naisena.

Neuschäfer ylitti maaliviivan 235 yksin purjeveneessä vietetyn päivän jälkeen.

Vain kolme kaikkiaan kolmestakymmenestä purjehtijasta pääsi kisan edellisellä kerralla loppuun.

Harkimo kertoo, että juuri yksinäisyys jännittää koitoksessa eniten.

– Maailman ympäri yksin purjehtimista ei oikein pysty kokeilemaan, ennen kuin on purjehtinut maailman ympäri. Nyt rupean harjoittelemaan henkisellä puolella. 

– Lähden kahdeksi viikoksi Lappiin ja olen siellä yksin erämökissä ja simuloin veneolosuhteita. Siellä ei ole sähköä eikä puhelinyhteyksiä, Harkimo sanoo.

Keväällä tarkoituksena on hankkia purjevene ja harjoitella kesän yli.

– Loppuvuodesta purjehdin mahdollisesti yksin Atlantin yli, Harkimo suunnittelee.

Harkimo on kerännyt ympärilleen tukijoukoksi eri alan ammattilaisia. Esimerkiksi psyykeen valmentamisesta pitää huolen urheilupsykologi Mia Stellberg, joka on perinteisten lajien urheilijoiden lisäksi valmentanut myös e-urheilijoita. Fysiikkavalmennuksesta vastaa Jessica Reiman.

– Minulla on huipputiimi. Vaikka kisassa purjehdin yksin, niin en millään kykenisi rakentamaan tätä projektia yksin, Harkimo kiittelee.

Joel Harkimo kiittelee perhettään, sekä isäänsä että vaimoaan Janni Hussia tuesta ja ymmärryksestä.

Vain yksi ihminen esitti alkuun vastalauseen Harkimon suunnitelmia kohtaan.

– No äiti [Leena Harkimo] sanoi, että älä mene. Kaikki muut kannustivat, mutta mutsi oli vastaan aluksi.

– Sanoin, että kyllä lähdetään ja tukeasi tarvitaan. Mutta kyllä äiti pystyy nyt elämään asian kanssa, Harkimo naurahtaa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta muun muassa, miten Joel Harkimo harjoittelee vuonna 2026 koittavaa purjehdusurakkaa varten.

Lue myös:

    Uusimmat