Vakava veneturma oli viedä 30-vuotiaan Hjallis Harkimon hengen – muistelee kauhunhetkiään: "Näin sen jälkeen painajaisia"

0:54
Sukuni salat -ohjelmassa selvisi, että Hjallis Harkimon esi-isä oli vaikutusvaltainen henkilö hansa-ajan Tallinnassa.

Hjallis Harkimo purjehti maailman ympäri vuosien 1986-1987 välillä.

Liikemies ja poliitikko Hjallis Harkimo muistelee MTV Uutisten haastattelussa maailmanympäryspurjehduksellaan sattunutta tapaturmaa, joka oli viedä hänen henkensä. Elettiin 80-lukua ja Harkimo oli osallistunut purjehduskilpailuun.

– Tiesin kyllä, että purjehduskisa sisältää riskejä. Itse purjehduksen aikana sitä ei voinut kuitenkaan miettiä, Harkimo muistelee MTV Uutisille.

Samaisessa kisassa yksi kilpailija kuoli matkalle. Myös Harkimo oli lähellä jäädä matkalle, kun hän joutui veden varaan törmättyään jäävuoreen.

– Kyllä reissussa ajattelin koko ajan, että selviän tästä hengissä. Tapaturma tuli sokkina, kun meinasinkin jäädä sille reissulle.

Tapaturma sattui Kapkaupungin ja Australian välissä. Seuraavaan rantautumiseen oli kahden viikon matka, kun Harkimon vene törmäsi jäävuoreen.

Törmäyksen seurauksena hän joutui veden varaan.

– Vene meni ympäri ja lensin ulos veneestä. Olin kiinni kuitenkin köydellä, jonka avulla sain itseni kammettua ylös vedestä.

Toisin olisi voinut käydä. Kilpailun jälkeen Harkimo kertoo nähneensä tapahtumasta painajaisia.

– Maihin päästyäni näin paljon hukkumiseen liittyviä painajaisia. Pääsin siitä kuitenkin onneksi nopeasti yli.

Tapaturma on Harkimon purjehdusuran vakavin.

– Ei tuon vakavempaa voi olla, hän summaa.

– Siellä pitää selvitä yksin. Ainoa, joka sinut voi pelastaa on kanssakilpailija. Kyseisessä kisassa etäisyydet ovat kuitenkin Helsinki-Tukholma-luokkaa. Ketään ei ole lähettyvilläsi. 

Tapaturmaa sivutaan myös MTV:n uutuusohjelmassa Sukuni salat.

Sukuni salat oli sellainen ohjelma, johon lähdin heti. Minua pyydetään useisiin juttuihin mukaan ja useimmiten myös kieltäydyn, mutta tähän halusin lähteä. On kiinnostavaa saada tietää oman sukuni salaisuudet, Harkimo kertoo MTV Uutisille.

Sukuni salat MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.00. Harkimon jakso on nähtävillä mtv-palvelussa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja