Joel Harkimo laittaa kaiken likoon – vaimo Janni Hussilla sulateltavaa

Joel Harkimon elämän seuraava ja ehkä kovin haaste koittaa vuonna 2026 Golden Globe Race -purjehduskilpailussa, joka lähtee Ranskan Atlantin-rannikolta.

– Olen aina haaveillut siitä, että jonain päivänä purjehdin yksin maailman ympäri. Nyt on elämässäni oikea aika toteuttaa tämä, Harkimo kertoo rajusta päätöksestään.

Golden Globe Race on järjestetty historian saatossa kolme kertaa. Siihen on osallistunut 43 kilpailijaa, joista yhdeksän on tullut maaliin.

Kilpailussa tavoite on purjehtia yksin maailman ympäri käyttämättä hyödyksi moderneinta teknologiaa. Gps-laitteita ei voi käyttää, vaan navigointi merillä tehdään sekstantilla ja paperikartalla. Haastetta löytyy.

– Olen treenannut melkein kohta vuoden, melkein itse asiassa puolitoista vuotta tehnyt tätä projektia. Nyt olen niin pitkällä, että minulla on vene, jota on jo vähän ehostettu.

Intohimo vesille

Harkimo esitteli purjevenettään Helsingin Katajanokalla, jossa se näytti sympaattiselta huvijahtien keskellä.

Kisa-alus on noin 10 metriä pitkä sekä noin kolme metriä leveä. Kannen alta löytyy pieni matala huone, jossa Harkimo kokkaa, nukkuu ja viettää aikaansa lähes vuoden.

– Se on ollut Suomessa nyt reilun kuukauden, ja oikeastaan ainoa tavoite oli, että saa sen nyt vesille treeneihin. Syksyllä me nostetaan se vielä, ja tehdään lopullinen remppa, hän kertoi kisaveneestään.

Harkimon kesäsuunnitelmiin kuuluu olla veneellä mahdollisimman paljon. Sponsorituen ja pienen oman sijoituksen ansiosta hän voi keskittyä valmistautumaan ammattimaisesti kilpailemiseen seuraavat kaksi vuotta ja kolme kuukautta.

– Halusin rakentaa tämän nimenomaan niin, että minulla on aikaa ja mahdollisuus tehdä tätä ammattimaisesti monta vuotta, ennen kuin kisa lähtee, että olen siihen niin valmiina kuin mahdollista.

Golden Globe Racessa Harkimo joutuu käsittelemään ihmismielen kovimpia haasteita.

Yksinäistä

Veneessä ei ole tilaa paljon. Kisavuonna ulkomaailmana on veneen kansi ja avomerta. Mihinkään ei voi lähteä, ja kilpailun sääntöihin kuuluu, ettei yhteyksiä ulkomaailmaan ole. Matka tehdään ilman välipysähdyksiä, ja vuoden ruokatarpeet pitää olla mukana etukäteen, koska ruokavaraston täydennysmahdollisuutta ei ole.

Tässä ympäristössä melkein vuoden päivien viettäminen voi kuulostaa klaustrofobiselta.

– Minulla ei ole koskaan ollut ahtaan paikan kammoa, en ole sitä oikeastaan edes miettinyt. Enemmän minua jännittää yksinäisyys.

Harkimo sanoi palkanneensa urheilupsykologin viime vuoden elokuussa auttamaan valmistautumisessaan tulevaan.

Sen jälkeen kun Harkimon osallistuminen Golden Globe Raceen julkaistiin tämän vuoden helmikuussa, hän lähti urheilupsykologin ehdotuksesta yksin Lapin erämaahan kahdeksi viikoksi.

Harkimo vietti aikaansa Kilpisjärven pohjoispuolella, mikä tuntui hänestä "parhaalta lomalta koskaan".

– Kukaan ei voinut soittaa, ja sai olla erämaassa yksin hiihtämässä ja nauttia siitä.

Ikävä tulee väkisin

Harkimo lähtee purjehtimaan yksin Atlantin yli loppuvuodesta. Aina matkoille lähtiessä taakse jäävät vaimo Janni Hussi sekä Harri-koira.

– Olen tosi perherakas ja perhekeskeinen ihminen. Tiedän jo nyt, että tulee olemaan kova ikävä.

Hussi on saanut mainetta viime aikoina rallikartturina. Kun Harkimo kertoi suunnitelmastaan, vaimo ei pomppinut tasajalkaa innosta, vaikkei päätös tullutkaan yllätyksenä.

– Olen jauhanut sen verran purjehduksesta, ettei se Jannille ihan puskista tullut, että tällaista olen unelmoinut.

Elämäntilanteet ovat auttaneet pariskuntaa sopeutumaan erillä olemiseen.

– Tietyllä tavalla olemme Jannin kanssa harjoitelleet tätä jo viisi vuotta. Olen purjehtinut suhteemme aikana kaksi kertaa Atlantin yli, ja Janni on nyt WRC-kartturina ralleissa. Olemme tottuneet siihen, että ollaan paljon eri paikoissa.

Harkimo myös tiedostaa, että Golden Globe Racesta tulee poikkeuksellisen pitkä aika erillä olemiseen. Tästä huolimatta hänellä on puolisonsa täysi tuki.

– Se on vähän kuin yhteinen päätös, että on muutama vuosi aikaa toteuttaa unelmia, ja sen jälkeen voi rauhoittua sitten kunnolla. Janni pistää kaiken likoon ralliin, ja minä pistän kaiken likoon tähän.

Joelin äiti Leena Harkimo oli kauhuissaan kuulleessaan poikansa projektista ensimmäisen kerran, kuten kuka tahansa äiti olisi.

– Luulen, ettei hän ajattele sitä, vaan yrittää unohtaa sen, Joel miettii.

Entinen maailmanympäripurjehtija, isä Hjallis Harkimo on projektissa läsnä.

– Kyllähän Hjallis on minulle iso tuki tässä, vaikka hänellä ei ole virallista roolia projektissa. Hän on isänä paljon mukana.

Maaliin asti

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen koki vaarallisen haaksirikon keskellä valtamerta 10:09
Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen koki vaarallisen haaksirikon keskellä valtamerta vuonna 2022.

Yksin purjehtiessa avomerellä ei voi välttyä vaaratilanteilta. Harkimo tietää myös tämän.

Suomalaispurjehtija Tapio Lehtisen alus upposi Golden Globe Race -kisassa 2022. Pelastuslautta onnistui hakemaan merihätään joutuneen Lehtisen Intian valtamereltä.

– Sitten jos tulee joku vaaratilanne tai joutuu merihätään, niin sittenhän minulla on kaikkein moderneimmat vehkeet kuitenkin.

Harkimolla on runsaasti kokemusta purjehtimisesta, ja hän tietää tavoitteensa omalla elämänsä matkalla.

– Haluan tulla maaliin, se on ykköstavoite. Lähden purjehtimaan mahdollisimman nopeasti ja hyvin, mutta lähden sinne ennen kaikkea voittamaan itseni.

Harkimon jännittävä matka Golden Globe Race -kisassa alkaa syksyllä 2026 Ranskan Les Sables-d'Olonnen pikkukylästä.

Lue myös:

    Uusimmat