Mainos

Vain yksi jäljellä vastaamassa uusnatsiryhmän hirmuteoista Saksassa

Saksan syyttäjäviranomaiset pitävät Beate Zschäpeä maan vaarallisimpana uusnatsina. Huomenna tämä 38-vuotias nainen astuu oikeuden eteen Münchenissä syytettynä kymmenestä murhasta, tuhoisasta pommi-iskusta ja lukuisista pankkiryöstöistä.

Mutta saattaa olla, että hän ja hänen rikoksensa jäävät arvoituksiksi vielä oikeudenkäynnin jälkeenkin. Zschäpe on asianajajansa välityksellä kertonut, ettei hän aio sanoa sanaakaan oikeussalissa, kertoi Die Welt -lehti.

Saksa joutuu taas kohtaamaan menneisyytensä

Saksalaiset saivat marraskuussa 2011 järisyttävän uutisen, kun paljastui, että täysin tuntematon uusnatsien ryhmä oli vuosien mittaan murhannut kahdeksan turkkilaistaustaista miestä, yhden kreikkalaistaustaisen miehen ja saksalaisen naispoliisin.

Äärioikeisto oli näyttänyt, että se pystyi vuodesta toiseen jatkamaan veristä terrorismia maahanmuuttajia kohtaan.

Poliisi oli suunnannut tutkimuksensa turkkilaisyhteisön jäseniin ja epäili keskinäistä välienselvittelyä.

Poliisin mukaan ydinryhmän kolmikko oli saanut tukea yli sadalta henkilöltä, joista useimmilla oli yhteyksiä Saksan kansallisdemokraattiseen puolueeseen eli uusnatseihin.

Tutkimuksissa on myös paljastunut suuria puutteita poliisin työssä. Viime kesänä Saksan sisäisen tiedustelun päällikkö erosi, kun paljastui että hänen alaisensa olivat tuhonneet tapauksen todistusaineistoa.

(MTV3 - STT - AFP)

Zschäpe on ollut vaitelias aina siitä lähtien kun hän 8. marraskuuta 2011 astui poliisiaseman ovesta uneliaassa Zwickaun kaupungissa entisen Itä-Saksan alueella. Silloin hän tyytyi sanomaan:

– Olen se, jota te etsitte.

Hän ei ole suostunut paljastamaan mitään 14 vuoden jaksosta, jolloin hän johti maanalaista uusnatsien NSU-terroristiryhmää. Kolmen hengen ydinryhmä murhasi vuosina 2000-2007 kymmenen ihmistä, joista kahdeksan oli turkkilaistaustaisia, yksi kreikkalaistaustainen ja yksi saksalainen poliisi.

– Kaikki Saksassa tietävät naisen nimen, mutta kukaan ei tiedä, kuka hän on, kertoi Die Welt.

Vuosien saatossa Saksan poliisi ei osannut epäillä kolmikkoa murhista vaan niiden arveltiin olevan maahanmuuttajapiirien sisäisiä välienselvittelyitä. Lehdistö leimasi ne halventavasti "kebab-murhiksi".

Rahat tulivat ryöstöistä

Neljä päivää ennen Zschäpen antautumista poliisille hänen miesystävänsä Uwe Mundlos ja Uwe Böhnhardt päättivät ilmeisesti päivänsä epäonnistuneen pankkiryöstön jälkeen. Sen jälkeen totuus Kansallissosialistisen maanalaisjärjestön NSU:n toiminnasta alkoi paljastua.

Rikostutkijoiden mukaan kolmikko eli oudossa kolmoissuhteessa, ryösteli pankkeja ja eli mukavasti suuressa asunnossaan Zwickaussa. Samaan aikaan he etsivät sopivia murhauhreja eri puolilta Saksaa.

Naapureiden mukaan Zschäpe oli herttainen nainen.

– Hän oli kuin isosisko, jolla oli suuri sydän, naapurissa asunut nainen kertoi tv-haastattelussa.

Ei ehkä tappanut ketään

Syyttäjien mukaan on mahdollista, että Zschäpe ei itse tappanut yhtään kolmikon uhreista. Hän oli kuitenkin kolmikon johtava hahmo ja suunnittelija, syyttäjät sanovat. Jos oikeus asettuu samalle kannalle, häntä odottaa todennäköisesti elinkautinen tuomio.

Hänen epäillään myös olleen vastuussa rahoista ja johtaneen pankkiryöstöjä, joista saaduilla rahoilla kolmikko eli. Lisää rahaa tuli sosiaaliavustuksista, joita Zschäpe järjesteli lukuisten peitehenkilöllisyyksien avulla.

Normaaliarjessa nainen laittoi ruokaa ja huolehti niin miehistään kuin "perheen" kahdesta kissastakin.

Miesten kuoltua Zschäpen uskotaan yrittäneen tuhota todisteita räjäyttämällä kolmikon asunnon - vietyään sitä ennen kissat naapurille.

Naisen lapsuus oli kaoottinen. Hän syntyi itäsaksalaisessa Jenan kaupungissa yllätyksenä myös äidilleen, joka ei tiennyt olevansa raskaana. Isäehdokas oli romanialaismies, joka kieltäytyi tunnustamasta tyttöä. 3-vuotiaana hänellä oli ollut kolme sukunimeä, ja lopulta hänet vietiin isoäidin hoteisiin.

(MTV3 - STT)

(v. 2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.