Vain puolella kesämökeistä on palovaroitin

Myös kesämökin palovaroitin tulisi tarkistaa kuukausittain, eli käytännössä esimerkiksi aina silloin, kun mökille mennään.

Kesämökeillä palovaroittimia on huomattavasti vähemmän kuin pysyvässä asuinkäytössä olevissa rakennuksissa, vaikka ne ovat pakollisia molemmissa.

-Kotitalouksista palovaroitin on 99 prosentissa, mutta kesämökeistä vain joka toisessa, kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestön viestintäpäällikköLiisa Joutsi.

Joutsin mukaan myös kesämökin palovaroitin tulisi tarkistaa kuukausittain, eli käytännössä esimerkiksi aina silloin, kun mökille mennään. Palovaroitin on saattanut varoittaa patterien loppumisesta äänimerkillä juuri silloin, kun mökillä ei ole ollut ketään.

SPEKin mukaan palovaroitin auttoi viime vuonna noin 250 ihmistä pelastautumaan palosta ajoissa. Tänä vuonna luku on Joutsin mukaan noin kuusikymmentä. Palokuolemia tänä vuonna on ollut samoin noin kuusikymmentä.

Sammutusvälineet näkyviin

Mökillä tarpeellinen sammutusväline on esimerkiksi sammutuspeite, jonka Joutsi kehottaa sijoittamaan esimerkiksi grillin läheisyyteen tai muuten paikalle, josta se on otettavissa esille mahdollisimman nopeasti.

-Lisäksi kannattaa miettiä muita keinoja, joilla tulen saa tarvittaessa sammumaan. Voi käyttää esimerkiksi puutarhaletkua tai sammioihin kerättyä sadevettä. Monille mökeille on hankittu myös sankoruisku.

Yleisimmin tulipalo syttyy kesämökillä saunasta, takasta, nuotioista tai kynttilöistä. Tärkeää kesämökillä on hoitaa myös tulisijat ja savuhormit kuntoon. Vastuu näistä on nykyään kesämökkiläisellä itsellään.

-Asia on hyvä selvittää paikallisen paloviranomaisen kanssa. He voivat tulla esimerkiksi tarkistamaan hormin, jos sitä ei osaa itse katsoa.

Joutsin mukaan hormit kannattaa tarkistuttaa noin kolmen vuoden välein.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat