Vain joka viides syövän saanut lapsi parantuu maailmalla – asiantuntija kertoo, miksi Suomessa tilanne on päinvastainen

Mikä merkitys elintavoilla on suhteessa syöpiin ja millainen paranemisennuste aikuisten syövissä on? 1:56
Mikä merkitys elintavoilla on suhteessa syöpiin ja millainen paranemisennuste aikuisten syövissä on? Syöpäsäätiön pääsihteeri Juha Pekka Turunen kertoo.

Noin 160 lasta sairastuu syöpään Suomessa vuosittain. Kaikkiaan syöpään sairastuu vuosittain noin 36 000 ihmistä, mutta määrän arvioidaan nousevan vuoteen 2035 mennessä 46 tuhanteen. Paranemisennuste on yleisesti lasten syövissä parempi kuin aikuisten.

Suomessa noin 160 lasta sairastuu syöpään vuosittain, mutta lasten syövistä yli 80 prosenttia myös paranee. Noin kolmasosa lasten syövistä on verisyöpiä, toinen kolmas aivosyöpiä ja viimeinen kolmas muita syöpiä.

– Ennuste Suomessa on hyvä, mutta maailmalla tilanne on paljon huonompi, sillä vain noin 20 prosenttia lasten syövistä paranee. Syövät ovat siis maailmanlaajuisesti todella merkittävä lasten kuolinsyy, kertoo Syöpäsäätiön pääsihteeri Juha Pekka Turunen Huomenta Suomessa.

Suomessa hyvän paranemisennusteen taustalla ovat hyvät hoidot ja terveydenhuollon kokonaisuus. 

– Suomessa lasten terveyttä seurataan neuvolajärjestelmän kautta aktiivisesti ja jos jotain tulee, toimeen lähdetään heti, valottaa Turunen tilastojen taustoja.

– Erityisesti verisairauksien hoidot ovat kehittyneet valtavasti ja myöhemmin vastaavanlaisia hoitoja on tullut myös aikuisten vastaaviin syöpiin.

Syöpäsairauksien määrä Suomessa moninkertaistunee vuoteen 2035 mennessä

Suomessa uusia syöpädiagnooseja tehdään vuosittain noin 36 000, mutta Turunen kertoo, että arvioiden mukaan vuonna 2035 uusia syöpätapauksia on vuosittain jo 46 000. 

– Tämä johtuu muun muassa siitä, että väestö ikääntyy. Syöpäsairauksia tulee erityisesti yli 75-vuotiaille.

Katso yllä olevalta videolta, millainen vaikutus elintavoilla on syövän kehittymiseen ja millainen syövän paranemisennuste aikuisten syövissä on.

Koko keskustelun voit katsoa tästä:

Roosa Nauha -keräyksen teemana lasten syövät 9:12
Huomenta Suomen vieraana Syöpäsäätiön pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Lue myös:

    Uusimmat