Vaikuttaako koulutus parinvalintaan? Tutkija vastaa

Suomalaisia avioliittoja solmitaan enenevässä määrin taustoiltaan erilaisten ihmisten kesken.

Vielä 70-luvun alussa jopa 75 prosentissa avioliitoista puolisoilla oli jossain määrin yhtenevät taustat, esimerkiksi koulutuksen tai ammatin suhteen. 2000-luvulle tultaessa ja jo 1990-luvulla kehitys on kuitenkin vienyt suuntaan, jossa yhä useampi avioliitto solmitaan erilaisen elämänpolun kulkeneen kanssa.

Kehityksen taustalla on muun muassa kaupungistuminen, koulutettujen määrän kasvu ja myös avoliittojen yleistyminen. Tulevaisuudessa samantaustaisten ihmisten avioliittojen määrä voi jälleen lähteä kasvuun.

– Tiedetään, että korkeakoulutettujen osuus kasvaa, niin silloin se tarkoittaa sitä, että korkeakoulutetut menevät entistä enemmän keskenään naimisiin. Se varmasti tulee lisääntymään, arvioi sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

– Toisaalta samaan aikaan matalasti koulutettujen osuus vähenee ja heidän todennäköisyytensä mennä keskenään naimisiin pienenee. Uskon, että aika tasasta kehitystä tässä tullaan tulevaisuudessa näkemään edelleen.

Avioparin valintaprosessi ajaa usein yhteen juuri samankaltaisia ihmisiä, ammatillisilla tai koulutustaustoilla ei välttämättä ole merkitystä.

– Ihmiset yrittävät mennä mahdollisimman hyvän ja mahdollisimman hyvillä ominaisuuksilla varustetun puolison kanssa naimisiin. Se on tietenkin hankalaa, kun siinä on aina kaksi osapuolta, jotka yrittävät optimoida tämän puolison. Sekin oikeastaan ajaa sitten kuitenkin ihmisiä avioitumaan sen samankaltaisen puolison kanssa, kertoo Erola.

Yhä useammat avoliitossa elävät eivät toisaalta mene naimisiin lainkaan, vaikka elävätkin perinteisesti avioliittoon liitettyä perhe-elämää

Katso Aaro Kajasteen juttu (Seitsemän uutiset 19.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat