Vaikkei ilmastonmuutos aiheuta yksittäisiä sääilmiöitä, saadaan jatkossa tottua helleaaltoihin – "Suomessa lämpötilat kohoavat"

1:58

Eri puolilla maailmaa kärvistellään ennätyshelteiden kynsissä. Rajut metsäpalot riehuvat useissa maissa. Ilmastonmuutos ei aiheuta yksittäisiä sääilmiöitä, mutta tilanne antaa hyviä viitteitä siitä, miten ilmasto muuttuu. Ilmastonmuutos esimerkiksi lisää äärisäitä kuten helleaaltoja ja kuivuutta.

Meillä Suomessa heinäkuusta on tulossa mittaushistorian lämpimin. Japanissa mitattiin juuri maan uusi lämpöennätys 41,1 astetta. Heinäkuun alussa Algeriassa mitattiin Afrikan lämpöennätys, 51,3 astetta. Helle piinaa eri puolilla maailmaa. Yksittäiset sääilmiöt eivät ole ilmastonmuutoksen aiheuttamia, mutta lisääntyvät ja pidentyvät helleaallot sopivat hyvin ilmastonmuutoksen kuvaan.

– Tiedetään tutkimuksen perusteella, että ilmastonmuutos lisää korkeita lämpötiloja ja helleaaltoja, vahvistaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta.

Kuivuus ruokkii paloja ja pienentää satoja

Helteistä seuraa yleensä myös kuivuutta, joka tuottaa otollisia olosuhteita metsä- ja maastopaloille. Niitäkin on nyt sammutettu monessa maassa. Ilmastonmuutoksen myötä metsäpaloille suotuisat olosuhteet yleistyvät.

Suomea on usein pidetty ilmastonmuutoksen hyötyjänä. Nyt kuitenkin helteisen kesän jäljiltä viljasadot ovat jäämässä kuluvan vuosituhannen pienimmiksi ja viljelijät ovat hätää kärsimässä. Ilmastonmuutoksen tuomat hyödyt alkavat vaikuttaa kyseenalaisilta.

– Ei ole niin selvää, että lämpenemisestä saadaan se hyöty irti. Itse asiassa kun kesät lämpenevät, niin riski erittäin kuiville kesille myös kasvaa, huomauttaa Tuomenvirta.

Ennätyshelteet ovat myös terveysriski

Helleaallot ovat myös terveysriski, johon pitäisi varautua nykyistä paremmin. Ne aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia. Riskiryhmään kuuluvat vanhukset, lapset ja perussairauksista kärsivät.

– Meillä on pieniä asuntoja, joissa on etelään ja länteen suuret ikkunat eikä lainkaan ilmastointia. Yölläkään ei viilene. Niissä oloissa altistutaan helteelle. Meneillään olevasta helleaallosta voi myös yrittää oppia. Niin kotona kuin työyhteisössäkin voi miettiä, mikä toiminta tuntuu nyt hankalalta ja mitä häiriöitä esiintyy. Voi pohtia, miten lämpimässä säässä toimitaan ja eletään, pohtii Tuomenvirta.

Suomeen lisää helteitä ja rankkasateita

Ilmastonmuutoksen kuvaan kuuluu myös se, että erilaiset sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Esimerkiksi Japanissa kärsittiin ennen helleaaltoa rankkasateiden aiheuttamista tulvista ja maanvyöryistä. Ilmastonmuutos lisää äärisäitä myös Suomessa.

– Ilmastonmuutoksen myötä Suomessa lämpötilat kohoavat ja kesällä helleaallot yleistyvät, myös rankkasateet jonkin verran voimistuvat.

Kun meillä jo vajaan 30 asteen helle tuntuu tukalalta, Afrikkaan ilmaston lämpeneminen tuo huomattavasti korkeampia lämpötiloja. Niiden myötä maanviljelys saattaa joillakin alueilla käydä mahdottomaksi ja se voi olla yksi syy siihen, että suuret ihmisjoukot joutuvat lähtemään kotiseuduiltaan etsimään parempia elinolosuhteita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja