Rajut sääilmiöt koettelevat myös Suomea, erityisesti terveysvaikutukset huolestuttavat Ilmatieteen laitosta

3:46
Rajut luonnonilmiöt ovat koetelleet maapalloa viime aikoina

Ilmastonmuutos vaikuttaa kuluvan kesän aikana nähtyjen helleaaltojen taustalla, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.

– Voidaan sanoa, että ilmastonmuutoksen vuoksi helleaallot ovat kuumempia nyt, kuin ne olisivat olleet 30 vuotta sitten.

Koko viime vuosi oli Suomen mittaushistorian lämpimin keskilämpötilan ollessa 4,8 astetta. Helleputken Suomen ennätys rikottiin Kouvolassa toissa viikolla, kun lämpötila ylitti hellerajan 31 päivää peräkkäin.

Kanadassa puolestaan rikottiin maan lämpöennätys 49,6 asteen lukemalla. 

Korhonen on huolissaan etenkin sään ääri-ilmiöiden seurauksista.

– Hellealloilla on paljon terveysvaikutuksia. Ne lisäävät vanhusten kuolleisuutta ja vähentävät työtehoa. Esimerkiksi Saksassa nähdyillä tulvilla on ollut hyvin katastrofaalisia seurauksia, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan ilmastonmuutos lisää myös rankkasateiden todennäköisyyttä.

– Monilla paikoilla rankkasateisuus ja kaikkein voimakkaimmat trooppiset pyörremyrskyt ovat lisääntyynyt. Toisaalta pyörremyrskyjen kokonaismäärä ei ole lisääntynyt.

Korhosen mukaan ilmastonmuutoksesta johtuvien sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia Suomessa on vielä vaikea arvioida tarkkaan. 

– Monet niistä ilmiöistä, jotka nyt ovat lisääntyneet ja voimistuneet tulevat entisestään lisääntymään ja voimistumaan.

Korhonen arvioi, että erityisesti kesän ukkosmyrskyt tulevat kuumuuden vuoksi lisääntymään.

– Ja vaikka talvimyrskyt eivät lisääntyisikään, saattavat puut kaatua entistä enemmän metsissä, koska maaperässä on vähemmän routaa pitämässä juuria paikoillaan. Seuraukset ovat siis hyvin moninaisia. 

Korhonen arvioi, että ainakaan koko maapallolla kuluvasta vuodesta ei tule mittaushistorian lämpimintä. 

– Alkuvuodesta Tyynellämerellä nähtiin La Niña -ilmiö, mikä viilentää keskilämpötilaa. Viimeisimpien arvioiden mukaan kuluva vuosi voisi olla ehkä kuudenneksi tai seitsemänneksi lämpimin vuosi kuluvalla vuosikymmenellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja