Vaikeita silmätulehduksia todetaan Uudellamaalla kiihtyvään tahtiin – "Silmät ovat todella punaiset, kipeät ja liikutteluarat"

Adenovirus aiheuttanut ärhäkkää silmätulehdusta 2:06

Adenovirus on aiheuttanut viime viikkoina poikkeuksellisen hankalia silmän sidekalvotulehduksia Uudellamaalla. Tulehduksia on ollut selvästi normaalivuosia enemmän ja ne ovat olleet oireiltaan hankalampia. Toistaiseksi tilanne on hallinnassa, eikä kukaan ole esimerkiksi menettänyt näköään tulehduksen seurauksena.

Silmäklinikalla on nyt parisen viikkoa ihmetelty poikkeuksellisen ärhäköitä silmätulehduksia.

Kun normaalisti adenoviruksen aiheuttamia vakavia tulehduksia on loka-maaliskuun välillä vain yksittäisiä, nyt kahden viimeisen viikon aikana vakavia tapauksia on ollut päivittäin viidestä seitsemään.

– Vakavassa tulehduksessa silmät ovat todella punaiset, kipeät ja liikutteluarat. Se poikkeaa selvästi tavallisesta silmätulehduksesta. Käytännössä nämä vakavat infektiot ovat niin rajuja oireiltaan, että kaikki potilaat hakeutuvat automaattisesti lääkäriin, ylilääkäri Marita Uusitalo HUSin Silmäklinikalta sanoo.

Yleensä tulehdus paranee itsekseen muutamassa viikossa, mutta tämänkertainen virus on niin ärhäkkä, että yhä useampi vakava tapaus on vaatinut silmälääkärin hoitoa. Hoitoa on jouduttu antamaan, jotta silmään ei kehity pysyviä arpimuutoksia.

Parhaillaan tutkitaan, onko adenovirus jotenkin muuntunut verrattuna aikaisempiin vuosiin, koska se aiheuttaa niin rajuja oireita. Kaikki potilaat ovat toistaiseksi olleet Uudenmaan piiristä, mutta selvittelyn alla on, onko vakavia tapauksia myös muualla Suomessa.

Potilaat eristetty omaan yksikköön

HUSin Silmäklinikalla adenoviruspotilaat ohjataan kulkemaan omasta ovestaan ja heidät on eristetty omaan hoitoyksikköönsä. Potilaita on ollut alle vuoden ikäisistä eläkeikäisiin.

Hoitoa adenovirukseen ei ole.

– Hoito on oireenmukaista, ja suurin osa paranee itsestään muutamassa viikossa. Adenovirusinfektiot saattavat olla aika pitkäkestoisia eli tulehdus saattaa kestää 2-6 viikkoa, Uusitalo sanoo.

Ylilääkäri kehottaa ihmisiä nyt erityiseen tarkkaavaisuuteen, sillä virus pysyy tartuntakykyisenä pitkään, ja sen voi saada käytännössä mistä vain.

– Omaa infektioriskiä voi vähentää niin, että pyrkii välttämään silmien koskettelua julkisissa tiloissa. On myös entistä tärkeämpi pestä kädet kotiin tullessa, ja olisi ehkä paikallaan käyttää myös käsidesiä pesun jälkeen, vaikka sitä normaalisti ei suositellakaan.

Jos silmätulehdus on päässyt jo yllättämään, Marita Uusitalon vinkit ovat seuraavat:

– Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja käytä eri pyyhettä kuin muut perheenjäsenet. Jos pelkkä silmien puhdistaminen ei riitä, voit testata keinokyyneleitä. Jos koet, että silmässä on vakavampia oireita, mene lääkäriin, joka tarvittaessa tekee lähetteen Silmäklinikalle.

Lue myös:

    Uusimmat