Pääkaupunkiseudulla jyllää raju silmätulehdusepidemia – ”Virus on erittäin tarttuva ja poikkeuksellisen ärhäkkä”

Silmätulehdustartuntoja liikkeellä – mikä avuksi? 7:06

HUS:n eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu viime viikkoina poikkeuksellisen paljon poikkeuksellisen ärhäkkää silmätulehdusta. Viime viikolla tilanne ryöstäytyi käsistä niin, että silmätulehduspotilaat alettiin jo ohjata sairaalassa sisään eri ovesta kuin muut.

Yksittäisiä silmätulehduspotilaita tavataan HUS:n alueella koko ajan, mutta näin isoa potilasrypästä ei ole vähään aikaan nähty.

– Määrä on aivan poikkeuksellinen. Voidaan hyvällä syyllä puhua epidemiasta, silmätautien erikoislääkäri Kirsti Talvensaari HUS:lta kuvaili Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.

Nyt ilmenneiden tapausten taustalla on adenovirus. Asiaan havahduttiin HUS:ssa lokakuussa. Siinä, missä syyskuussa päivystyksessä sai silmätulehdusdiagnoosin melko tavalliset kahdeksan potilasta, lokakuussa määrä nousi yli seitsemäänkymmeneen.

– Se on räjähdysmäisesti kasvanut.

– Viime viikolla tilanne rupesi todella ryöstäytymään käsistä niin, että meidän päivystyksemme oli täynnä selvästi tartuttavia potilaita. Sen vuoksi teimme sellaisen ratkaisun, että näiden potilaiden käyttöön otettiin sivuovi. Tällä hetkellä heidät tutkitaan aivan eri kerroksessa ja huoneessa kuin muut potilaat, Talvensaari kertoo.

Tavallisesti silmätulehdus on varsin lievä ja aiheuttaa lähinnä pelkällä puhdistamisella tai antibioottitipoilla ohi menevää rähmintää ja punoitusta. Nyt epidemian taustalla olevaan adenovirukseen antibiootit eivät tehoa.

– Adenoviruksilla on yli 50 serotyyppiä, mikä tarkoittaa, että virusten ominaisuudet vaihtelevat. Tämä tällä hetkellä ongelmana oleva virus on selvästi hyvin aggressiivista tautimuotoa aiheuttava. Ihmiselle tulee hyvin äkäinen taudinkuva.

Virustautiin ei varsinaista hoitoa

Hoitoon ei tarvitse hakeutua, jos silmät vain vähän punoittavat ja apteekista saatavat kosteutustipat auttavat. Kyseessä on silloin todennäköisesti ”tavallinen”, usein flunssaan liittyvä silmätulehdus.

Viruksen aiheuttama silmätulehdus paranee yleensä itsestään kahden–kolmen viikon sairastamisen jälkeen. Varsinaista hoitoa siihen ei ole olemassa. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos tilanne alkaa tuntua poikkeuksellisen hankalalta.  

– Tässä vaikeimmassa tautimuodossa on se ongelma, että se aiheuttaa niin voimakkaan tulehduksen silmän pintaosiin, että se aiheuttaa myös arpeutumista. Tätä on kyllä hyvä silmälääkärin hoitaa, koska sitten arpikalvoja täytyy irrotella. Ja jos silmän pintaepiteeli kuoriutuu, sitäkin täytyy hoitaa silmälääkärissä.

– Joskus, jos on hyvin voimakas tulehdus ja tulee arpireaktioita, ne saattavat vaikuttaa heikentävästi näön tarkkuuteen, Talvensaari lisää.

Virus säilyy pitkään pinnoilla

Oleellista on nyt, että sellaiset ihmiset, joilla on silmätulehdus – oli se sitten tavallista tai äkäistä laatua – eivät levittäisi sitä eteenpäin.

Jos silmätulehdusta sairastava koskee silmäänsä ja sen jälkeen vaikka ovenkahvaan, hyvin suurella todennäköisyydellä virus jää kahvaan. Kun seuraava henkilö ottaa kahvasta kiinni ja vähän hieraisee silmiään, hän saa tartunnan.

– Nyt leviävä virus on erittäin tarttuva. Se säilyy pitkään kuivillakin pinnoilla ja on myös varsin vastustuskykyinen emäksisille ja happamille puhdistusaineille, Talvensaari sanoo.

Perusohje on sama kuin kaikkien infektioiden ehkäisyssä: pese kädet. Käsienpesu on syytä muistaa erityisesti aina kotiin tullessa ja ennen ruokailua. Lisäksi päivän mittaan kannattaa välttää omien kasvojen koskettelua.

– Kaikissa hoitopaikoissa, joissa käy potilaita, pitää kiinnittää tällä hetkellä erityistä huomiota siihen, että ovenkahvat ja kaikki tutkimustilanteissa käytetyt pinnat puhdistetaan hyvin. Jos potilaalla on silmätulehdus, suosittelisin tällä hetkellä käyttämään myös kertakäyttöhanskoja potilaita tutkiessa, Talvensaari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat